Gå direkt till textinnehållet

Hur mycket lön ska jag begära?

Frågor och svar Förbundsjurist Henrik Cronier svarar på frågor om vad som gäller i Finansförbundets avtal.

Fråga: Jag söker nu nytt jobb och arbetsgivaren har bett mig att lämna löneanspråk. Jag tycker det är svårt att veta vilken nivå jag ska lägga mig på utifrån min erfarenhet och kompetens, hur ska jag gå till väga?

Henrik Cronier: Lönesättning är en viktig och komplex fråga. Anställningstillfället är det bästa tillfället att hamna på »rätt« nivå. Vid nyrekrytering är det ofta inga fasta lönelägen som gäller utan lönen är en förhandlingsfråga. Lönenivån beror också på vilka övriga förmåner som finns och vad löneläget är för den aktuella tjänsten. Det är bra att du avvaktat med frågan till en bit in rekryteringsprocessen och att du har låtit arbetsgivaren ta initiativet.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vad som gäller i Finansförbundets avtal?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

För att få en uppfattning om vilken lön som normalt gäller för tjänsten kan du kontakta den fackliga representant som ofta finns angiven i jobbannonsen. Du kan också ringa till facklig rådgivning på Finansförbundet för att få del av branschstatistik. Sker rekrytering via rekryteringsföretag kan du fråga dem. Lön är ofta en förhandlingsfråga. Om du ska ta första steget så undvik att ge en exakt siffra, lägg dig gärna i ett intervall.

Kom ihåg att det är din kompetens och erfarenhet, hur eftertraktad du är samt tjänstens arbetsuppgifter och ansvar som i första hand är vägledande för lönenivån. Lycka till!

Svaret gavs i april 2022.

»Nu är vi i den tid på året som jag gillar allra bäst. Visserligen är det i min del av landet för det mesta grått och kallt utan snö på backen, men det är ljus i alla fönster och snart kommer kanske ändå snön och ger ännu mer ljus«, skriver Helena Giertta.
Läs Helenas Gierttas ledare

FINANSFÖRBUNDETS KRÖNIKA: »Målet är ett ännu starkare förbund«

»En hållbar förändring i finansbranschen – det är Finansförbundets verksamhetsinriktning för de kommande tre åren.«
Läs krönikan