Hur säger jag nej till en ny tjänst som inte är rätt för mig?

Hur säger jag nej till en ny tjänst som inte är rätt för mig?

Frågor och svar Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: Jag har fått frågan av min chef om jag är intresserad av en ledarroll på min avdelning, men jag känner att just den rollen inte är rätt för mig. Hur tackar jag nej på ett snyggt sätt? Jag vill inte bränna broar till andra möjligheter inom bolaget.

Annmarie Palm:

Kul att du fått ett erbjudande om att bli ledare på din arbetsplats. Grattis till det!

Förstår ditt dilemma med hur du ska kunna avböja utan att din chef tar illa upp eller misskrediterar dig på något annat sätt.

Mitt förslag är att du i samtal med din chef inledningsvis berättar hur mycket du trivs på företaget och att det är din ambition att också därför kunna jobba kvar länge.

Självklart ska du också tacka din chef för att han eller hon tror att du ska kunna leverera väl i den föreslagna ledarrollen. I samma veva kan du även passa på att poängtera att du ställer dig mycket positiv till nya ansvarsroller, men att just denna roll inte känns helt klockren för dig.

Du kommer alldeles säkert få frågan om varför du känner så, och där kan det vara bra att du har förberett dig på ett tydligt och motiverande svar.

Apropå nya chanser så tycker jag avslutningsvis att du ska repetera att du är intresserad av ta på dig ledartröjan, samtidigt som du vädjar till förståelse för att du ändå tackar nej till den aktuella föreslagna ledarrollen.

Lycka till!

(Svarets gavs i september 2021)

publicerad
11 oktober 2021
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram