Gå direkt till textinnehållet

Hur ska man egentligen hälsa efter pandemin?

Frågor och svar Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: Jag ska gå tillbaka till fysiska kundmöten från och med 1 oktober. Jag har funderat på hur man kommer hälsa på varandra i höst? Ta i hand verkar fortfarande göra en del obekväma. Och armbågshälsningen har jag aldrig varit bekväm med. Hur är det bäst att hälsa på en ny kund?

Annmarie Palm: Hej och tack för din fråga! Jag förstår din undran. Det är ju också naturligt att det kan uppstå en slags förvirring kring våra hälsningsritualer när vi återigen ges möjlighet att ses i fysiska möten. Jag tänker att det förutom det faktum att det fortfarande pågår spridning av covid, så har medvetenheten kring att vi även kan slippa annan typ av smitta genom undvikande av fysisk kontakt ökat avsevärt. Detta samtidigt som många säger sig saknar den positiva känslan som ett rejält handslag kan ge.

Som det är nu noterar jag att många omkring mig väljer att inledningsvis stanna upp en bit ifrån den person som de ska ha ett möte med. Detta för att de på lite avstånd vill försöka bedöma hur den andre helst föredrar att hälsa. Ibland blir den typ av hälsning som sedan blir av helt rätt, och andra gånger uppstår en obekväm känsla hos den ena eller båda parter.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vett och etikett i arbetslivet?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Själv tillhör jag också dem som närmar mig lite försiktigt. I nuläget tar jag inte initiativet till en handskakning, men sträcker min kund eller kollega fram sin hand, så tar jag emot den.

Den, i mitt tycke, bästa lösningen för att undanröja eventuella onödiga missförstånd är att du sätter i system att fråga den du möter hur personen vill hälsa. En sådan fras kan i all enkelhet vara: Hur vill du hälsa?

Det viktiga, som jag ser det, är ju att vi visar både oss själva och dem vi möter respekt genom att hälsa på ett sätt som vi känner oss bekväma och trygga med.

Svaret gavs i september 2021.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord