Gå direkt till textinnehållet
Foto: Alexander Donka

Hybridarbete kan minska stressen på jobbet

Nordea ser en viss ökning av långtidssjukskrivningar medan SEB inte sett någon ökning än. Ett flexibelt arbetssätt med hemarbete kan minska stressen, men ställer nya krav på ledarskap och lokaler.

Det finns tecken på att stressrelaterade sjukdomar ökar tillbaka på kontoret efter distansarbete. Torbjörn Rydström, HR-chef på Nordea Sverige, har sett en viss ökning av långtidssjukskrivningar i slutet av förra året.

–Utvecklingen på Nordea följer samhället i stort och vi har under slutet av 2021 sett en viss ökning av långtidssjukskrivningar på Nordea, men det är i nuläget för tidigt att säga om det är en trend eller en säsongsvariation, säger han.

Nordea erbjuder sedan tidigare medarbetare, via samarbetspartner, personalstöd med samtalsterapeuter och hälsocoaching och har under de senaste åren kunnat se ökat användande av dessa tjänster.

–Vi tror att den ökningen delvis kan ha med pandemin att göra. Vi följer utvecklingen noggrant och tror inte att vi har sett effekterna av pandemin fullt ut ännu. Nordea gör medarbetarundersökningar löpande under året och mer djupgående undersökningar kvartalsvis, säger Torbjörn Rydström.

Nordea arbetar utifrån en hybridmodell som kombinerar arbete på kontoret med arbete hemifrån. Det flexibla arbetssättet gör det möjligt att arbeta upp till två dagar hemifrån per vecka när möjligt och beroende på arbetsroll.

Torbjörn Rydström. Foto: Henric Uhrbom

–På så vis kan vi tillgodose kundernas behov och dra nytta av ökad flexibilitet. Detta är en riktlinje och det kommer finnas undantag. Vi kommer utveckla vårt arbetssätt stegvis medan vi lär oss vad som fungerar bäst. Vad gäller hybridarbetets effekter är det för tidigt att dra några slutsatser, säger han.

Ett annat sätt att arbeta kommer också påverka utformningen av Nordeas lokaler.

–För att stödja vårt nya flexibla arbetssätt kommer det ske en mer flexibel utformning av våra arbetsplatser och förändringar kommer att göras stegvis i våra lokaler. Den fysiska arbetsplatsen ska tillgodose många olika sätt att arbeta, främja kreativitet samt skapa en bra atmosfär med ytor för samarbete.

Lena Tilevall, HR-specialist på SEB, har ännu inte sett någon ökning av långtidssjuka inom banken.

–Under pandemin har vi arbetat väldigt proaktivt med att informera cheferna vikten av att ha en tät dialog med medarbetarna för att stämma av hur de mår och hur arbetsbelastningen ser ut.

Lena Tilevall, SEB. Foto: SEB

SEB har one-to-one möten mellan chefer och medarbetare varje eller varannan vecka. Banken gör även årligen medarbetarundersökningar.

–Under pandemin har vi haft kontinuerliga undersökningar om hur medarbetarna mår och hur det har fungerat med att arbeta hemifrån.

Medarbetarenkäterna visar att det generellt sett har fungerat väl att arbeta hemifrån. Däremot ser SEB en tendens att yngre medarbetare och nya medarbetare i banken i högre utsträckning saknat möjligheten att arbeta på kontoret.

Lena Tilevall kan inte utesluta att stressrelaterade sjukskrivningar ökar framöver.

–Det är väldigt tidigt att uttala sig om antalet långtidssjuka kommer att öka på grund av stress när man väl är tillbaka på kontoret. Jag tror att det kan tänkas öka till viss del men det gäller samhället generellt. Vi kommer självklart bevaka den här frågan. Vi har ett tätt samarbete med företagshälsovården Feelgood och följer utvecklingen noga.

SEB erbjuder de anställda att arbeta hemifrån ett par dagar i veckan.

–Det var inte alls vanligt att arbeta hemifrån innan pandemin men vi har implementerat en remote-policy som börjar gälla nu när pandemin är över. Policyn innebär att för de roller där det går är det möjlighet att arbeta hemifrån på frivillig basis, två dagar i veckan efter avstämning med sin chef, säger Lena Tilevall.

Hybridarbete ställer dock nya krav på ledarskap.

–En bra kommunikationen och dialog mellan chef och medarbetare när man inte ses varje dag är väldigt viktig. Att ha täta avstämningar och få medarbetarna att känna att de bidrar i ett sammanhang för att motverka eventuell stress blir viktigare. Jag vill även lyfta fram vikten av att ta korta pauser under dagen för återhämtning. Stress i sig är inte skadligt men stress utan återhämtning är det.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord