»If har känt till trakasserierna länge«
IF If-anställda berättar om en förtryckande kultur där sexuella trakasserier och mobbning är vardag – och om ett företag som inte tar problemen på allvar, trots att man känt till dem sedan 2015.
If – detta har hänt:
I slutet av oktober avslöjade Expressen att en misstänkt våldtäkt skett i samband med en jobbkonferens på If. Expressen skrev också om en chef som fick lämna företaget 2015 efter en utredning om sexuella trakasserier.
I november bekräftade försäkringsbolaget för Finansliv att ett stort antal interna utredningar om sexuella trakasserier pågår.
Nu berättar ett stort antal tidigare och nuvarande anställda för Finansliv att If har känt till problemen i minst två år – sedan utredningen pågick mot den chef som fick lämna företaget 2015 – men inte gjort något.
Som Finansliv tidigare skrivit pågår ett stort antal utredningar om sexuella trakasserier på försäkringsbolaget If. Utredningarna startades efter att Expressen i oktober avslöjade att en chef misstänks ha våldtagit en anställd i samband med en konferens i våras. Den misstänkta våldtäkten skedde hos en av If:s externa försäkringsförmedlare, medan chefen som ska ha utfört övergreppet var anställd av If. Han har nu avskedats.
Men problemen är inte begränsade till försäkringsförmedlaren. Finansliv har pratat med ett stort antal anställda inom If:s försäljningsverksamhet, både hos externa försäkringsförmedlare och hos If direkt, och alla vittnar om en kultur fylld av sexism och trakasserier.
– Det är mycket större än vad som kommit fram hittills. Det handlar om olika typer av övergrepp, utfrysning och mobbning. De som har ställt upp på den här kulturen har befordrats, och de som inte har gjort det har tvingats bort från företaget, säger Nils, som egentligen heter något annat.
– Jag skulle aldrig rekommendera någon att jobba på det företaget. Jag har aldrig känt mig så förnedrad på en arbetsplats, säger Julia, som också heter något annat egentligen.
Ytterligare en chef är nu avstängd eftersom han utreds för sexuella trakasserier, vilket SVT var först med att avslöja. Men det finns många fler som utreds som ännu inte stängts av, uppger flera källor för Finansliv.
– De jobbar kvar som vanligt. Varför vet jag inte, säger Julia.
Både Julia och Nils har själva råkat ut för utfrysning och mobbning. Problemen har funnits länge berättar de, men förvärrades när en ny chef anställdes på deras avdelning 2012.
– Han började direkt att trakassera folk. Han befordrade olika personer som ställde upp på detta, och de började i sin tur också att begå övergrepp och trakassera, säger Nils.
Det kan handla om allt ifrån att cheferna knackar på dörren när en anställd är på toaletten som de tycker har tagit för lång paus, till att de skäller ut folk öppet och får dem att börja gråta.
Det förekommer också mycket alkohol utanför arbetstid. På afterwork och konferenser beställer cheferna in shots och drinkar i mängder, särskilt till de yngre kvinnliga anställda.
– En tjej fick magpumpas efter en afterwork, säger Håkan, en annan anställd som vill vara anonym.
Det är ofta i samband med dessa alkoholfyllda kvällar som de sexuella trakasserierna sker, berättar de anställda. Sara, som vill vara anonym, är en av dem som har utsatts.
– På en afterwork tryckte en av cheferna ned tungan i min hals, mitt i baren inför alla andra. Efteråt blev jag utmålad som lössläppt och kallad slampa.
De som inte deltar i trakasserierna och mobbningen blir istället straffade, berättar de anställda. Cheferna slutar hälsa på dem, de får sämre arbetspass och får kritik för kundrabatter som cheferna tidigare godkänt.
– Kulturen är som ett mentalt fängelse. Det är så normaliserat att när någon kommer in och försöker bryta det med normalt beteende så blir den personen utsatt istället, säger Maria, en annan anställd.
När en anställd ifrågasatte en chef som tittat på en annan anställds bröst och kommit med sexistiska kommentarer blev hon utskälld.
– Han ifrågasatte hur jag kunde tro på henne, eftersom hon var »känd för att gnälla«.
Många har genom åren slutat eller tvingats lämna If. Nils är en av dem. Han kallades utan förvarning in till ett möte med sina chefer.
– De sa att de hade gjort en kontroll av mig, att många kunder sagt att jag gjort fel och att det var väldigt allvarligt. »Det finns inget förtroende kvar, du måste sluta« sa de.
Han fick lämna företaget direkt efter mötet, utan att ha pratat med en facklig företrädare. När han senare tog kontakt med FTF visade det sig att arbetsgivaren gjort fel, och Nils fick ekonomisk kompensation för deras agerande.
Han har varit sjukskriven sedan dess, med diagnosen posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Han vet inte när – eller om – han kommer att kunna arbeta igen.
– Det känns som att jag har blivit en helt annan person. Jag älskade verkligen mitt arbete, men numera är jag rädd för att gå in i rum med människor, rädd för att gå ut när det blir mörkt. Jag orkar ingenting. Jag kan inte ens läsa en bok, jag kan bara läsa korta texter annars somnar jag. Mitt liv är förstört.
Sara, en annan anställd, blev hemskickad efter att hon ifrågasatte att cheferna ville införa kortare lunchrast för de som inte sålt tillräckligt mycket för att få provision.
I samma veva blev hennes bror svårt sjuk. Han avled en tid senare. Två dagar efter dödsfallet blev hon uppsagd.
– Jag var fortfarande i chock och ville inte ha med dem att göra, så jag skrev bara på.
Göran, en annan anonym anställd, blev utköpt efter att han försökte larma om en kollega som for illa.
– Jag fick ett mejl från utredningsenheten om att jag skulle förhöras. Men samtalet handlade inte om vad kollegan jag försökte hjälpa hade utsatts för, utan om vad jag hade gjort fel. De hittade några småsaker i olika försäkringar jag sålt och kom fram till att jag hade brustit i förtroende, så jag fick sluta.
Redan 2015 gick drygt 15 anställda samman och larmade ledningen på If om de omfattande problemen. Men ingenting hände.
– Vi hade ett möte med HR-avdelningen, men de sade att det bara var hörsägen, att det antagligen inte stämmer. Istället fortsatte trakasserierna, jag blev själv inkallad till en av de chefer som vi larmat om efteråt, han sa »du har inget på mig«, säger Julia.
Först efter att en av de utsatta skickade in ett stort antal bilder, filmer och sms med grovt sexuellt innehåll som hon fått från en av cheferna inleddes en utredning. Chefen sade senare under 2015 upp sig från If, vilket Expressen tidigare skrivit om.
– Bara för att det fanns bildbevis rök han, men de andra som vi larmat om blev kvar, säger Julia.
I en tidigare intervju med Finansliv sade If:s utredningschef Anders Lindstrand att hanteringen av utredningen 2015 »fungerade som den ska«.
– Den händelsen kom snabbt till vår kännedom, förövaren fick snabbt lämna och vi tog hand om den som var utsatt, sade Anders Lindstrand.
Men de som Finansliv pratat med håller inte alls med om den bilden.
– Det var inte en person som utsattes, utan flera. Och att man tagit hand om dem, det kan jag inte alls hålla med om, säger Håkan.
Sara, som blev trakasserad av samma chef, instämmer.
– Jag berättade om det jag utsattes för redan 2015, i samband med utredningen mot [chefen som fick lämna If]. Men jag fick ingen hjälp, säger Sara.
Hennes och övriga anställdas uppgifter om kränkningar från andra chefer utreddes aldrig.
Många är också besvikna över att chefen fick säga upp sig själv, och inte blev avskedad.
– Det gjorde att han kunde få ett nytt chefsjobb inom mediebranschen, säger Julia.
Enligt Anders Lindstrand hade If förberett »arbetsrättsliga åtgärder« mot chefen, men han hann säga upp sig innan.
– Vi kan inte bortse från en uppsägning.
Alla som Finansliv har pratat med säger att If:s HR-avdelning har känt till trakasserierna och hur omfattande problemen är i åtminstone två år. De upplever inte att If har varit intresserade av att ta tag i problemen, utan snarare att man velat lägga locket på.
– Det är först nu när medierna skriver om det här som If påstår att man tar det på allvar, vilket inte stämmer, säger Julia.
Anders Lindstrand säger att uppgifterna om fler och mer omfattande trakasserier inte har nått utredningsenheten förrän nu, i samband med fallet med den misstänkta våldtäkten.
– Det som kom till vår kännedom 2015 är den händelsen vi utredde då. Det övriga har vi inte känt till.
Men HR-avdelningen har ju känt till det?
– Informationen kan ha fastnat, hos HR eller hos olika ledare. Det är det vi utreder nu, säger Anders Lindstrand.
Finansliv har tagit del av ett mejl daterat den 8 maj 2015 från HR-avdelningen på If till de dåvarande fackliga företrädarna och skyddsombuden på den avdelning där chefen som fick sluta jobbade. I mejlet hotas de med rättsliga påföljder om de berättar vad chefen har gjort.
»If:s syn är att var och en som sprider information om vad som förevarit, riskerar straffrättsligt ansvar för t ex. förtal eller ärekränkning. Den aktuelle ledaren har självständig rätt att polisanmäla FTF:s agerande.« står det i mejlet.
– Jag känner inte till det mejlet eller vad som föranlett det, så jag kan inte kommentera det. Jag kan bara säga att vi gör allt i vår makt för att komma till rätta med det här, säger Anders Lindstrand.
Finansliv har sökt ansvariga på If:s HR-avdelning, men de vill inte kommentera.
– Vi har inte fler kommentarer just nu. Vi har varit väldigt transparenta, mer transparenta än de flesta andra företag som drabbats. Nu går den här processen vidare internt, säger Caroline Uliana, kommunikationschef på If.
Som Finansliv tidigare skrivit pågår ett stort antal utredningar om sexuella trakasserier. När de väntas vara klara är ännu oklart.
Men de som Finansliv har pratat med är oroliga över att även de utredningar som pågår nu kommer att tystas ned.
– Jag är rädd för att man nöjer sig. Att nu när man har stängt av en chef så tystar man ner allt annat. De här människorna har tjänat på sina övergrepp, karriärmässigt och lönemässigt, säger Nils.