Stort antal utredningar om sexuella trakasserier på If
Anders Lindstrand, utredningschef på If. Foto: Alexander Donka

Stort antal utredningar om sexuella trakasserier på If

Den chef som misstänks för våldtäkt på en av If:s försäkringsförmedlare har fått sparken. Samtidigt pågår ”ett stort antal” andra utredningar om sexuella trakasserier på If, uppger försäkringsbolagets utredningschef Anders Lindstrand.

Utredningen om en misstänkt våldtäkt på en av If:s externa försäkringsförmedlare är nu avslutad. Den If-anställda chef som misstänks ha begått övergreppet har varit avstängd från sin tjänst sedan If fick reda på händelsen den 27 oktober. Han har nu varslats om avsked, men övergreppet är fortfarande inte polisanmält.

– Den diskussionen pågår fortfarande. Vi kan inte bara säga att vi ska anmäla, det är mer komplicerat än så. Vi måste stötta offret i det här, det är offret som avgör om vi ska anmäla, säger Anders Lindstrand.

Den som har utsatts för övergreppet är anställd hos den externa försäkringsförmedlaren. Både det bolagets HR-avdelning och If:s HR-avdelning arbetar nu med att stötta offret och de övriga anställda.

– jag vill inte gå in på detaljer, men offret får all den hjälp vi kan erbjuda som arbetsgivare, säger Anders Lindstrand.

Som Finansliv tidigare skrivit finns flera vittnen till övergreppet, och ett antal av dem har rapporterat händelsen. Men informationen har inte nått If, och nu utreds ett antal chefer för att de inte har gått vidare med uppgifterna.

– Informationen har stannat kvar hos ledare som inte har rapporterat vidare. Vi måste få klarhet i var informationen har stannat och varför, säger Anders Lindstrand.

Vad kommer att hända med de chefer som inte har rapporterat om övergreppet?

– Det är det vi nu utreder internt.

Samtidigt har If startat flera andra internutredningar om sexuella trakasserier, som inte är relaterade till den misstänkta våldtäkten.

– Det pågår ett stort antal utredningar om andra medarbetare på If. Där är vi inte är redo att kommunicera någonting än, säger Anders Lindstrand.

Ytterligare en chef har stängts av från sin tjänst medan han utreds för sexuella trakasserier, avslöjade SVT Nyheter nyligen. Anders Lindstrand vill inte gå in på vad chefen misstänks för.

– Det kan jag inte uttala mig om i nuläget.

If fortsätter nu sitt utredningsarbete och rapporterar till HR-avdelningen, som fattar beslut om eventuella avsked eller andra åtgärder när de olika utredningarna är klara. Hur lång tid det kan ta är oklart.

– Från början handlade det här om ett fall, men när vi signalerade till alla anställda att vi vill reagera på den här tystnadskulturen har vi fått mycket mer information. Och det är vi otroligt tacksamma för, att folk vill berätta för oss. Vi vill få upp allt på bordet, vi vill agera. Det är fullständigt oacceptabelt att det ser ut så här, säger Anders Lindstrand.

publicerad
16 november 2017
Sista chansen att anmäla sig! Snart är det dags för #finansloppet igen! På fredag är sista anmälningsdagen. Gå in på finansliv.se och boka din plats!
NY SPONSOR. @naprapatlandslaget är på plats när branschen springer Finansloppet den 5 september!
NY SPONSOR. @nicks.se är på plats och delar ut chokladbars till alla som springer Finansloppet den 5/9 på Stockholms stadion.
NY SPONSOR. Nu är det klart - @thenaiainitiative är på plats och delar ut dryck till alla som springer Finansloppet.
Den 5 september springer branschen Finansloppet. ✔️Start och mål på Stockholms Stadion. ✔️3,8 km i Lill-Jansskogen. ✔️Picknick och branschmingel efter loppet. ✔️Spring, jogga eller promenera i skogen. www.finansloppet.se #finans #löpning #bank #försäkring
Följ @Finansliv på Instagram