Gå direkt till textinnehållet

Imponera på chefen med föräldrapower!

Glöm kryptonit och radioaktiva spindelbett. Vill du ha kraften att snabbare än blixten kasta dig mellan olika uppgifter utan att tappa tråden, eller att med en enda sträng blick avsluta ett möte som hotar att äta upp din arbetsdag, så finns en oöverträffad genväg: bli förälder! Text: Rikard JohanssonFoto: iStock

1: Power-planering!

Med barn följer en oemotståndlig drift att vara förberedd på allt. Ingen förälder lämnar hemmet med sin nya avkomma och tänker ”vilken trevlig dag, låt oss möta den med tomma händer och öppet sinne och se vart den tar oss”. Tvärtom. Alla tänkbara situationer som teoretiskt kan inträffa under en dag, från högst sannolika (som rör tillfredsställandet av barnets behov) till extremt osannolika (som rör tillfredsställandet av förälderns behov) täcks in genom att allt från blöjor och barnmatsburkar till pocketböcker och stickning packas ner i den heliga skötväskan.

I yrkeslivet gör föräldrarna följaktligen alltid sin hemläxa i god tid och har allt som behövs till mötet i portföljen. Plus handsprit och en gammal banan. 

2: Pladder-stopp!

Det är en fråga om artens överlevnad att alla föräldrar till barn i pladderåldern lär sig att avbryta sin avkomma i tid (och otid). Att den egenskapen också kan användas till allas fromma på jobbet behöver väl knappast påpekas?

3: Smärtsköld!

Att ha barn är att ständigt trampa på saker som borde ligga någon annanstans. Man kan se det som en civiliserad uppdatering av svunna kulturers rituella mandomspromenader över glödande kol. Funktionen är densamma: den som gått barfota över en bädd av Lego har för evigt lämnat sjåpighet och självömkan bakom sig. Att ta i lite extra på jobbet, även när det skaver, är därefter ingen stor sak. Det faktum att något är obekvämt eller ”inte min favoritsak att göra” må avskräcka yngre medarbetare, men föräldern skrattar bara sådana omständigheter i ansiktet och kavlar upp ärmarna.

4: Superfokus!

Livet med barn är ett virrvarr av distraktioner. Saker luktar, låter och blir aldrig som en trott. Därtill fungerar barnets kommunikation på så sätt att alla dess behov och önskemål, hur triviala de än må vara, framstår som absolut livsviktiga.

Därför blir föräldern mästare på att hålla huvudet kallt, fokusera och prioritera. Föräldern vet att ingen får några allvarligare men av att vänta på vällingen när blöjan måste bytas. Eller att chefen inte tar skada av att vänta på tidrapporteringen när en deadline med en storkund måste hållas. Även om det gnälls och låter.

5: Tidskontroll!

Ingen förälder minns vad hen gjorde med all tid innan hen fick barn. Den glömskan är naturens barmhärtiga sätt att få föräldralivets mer pressande tillvaro att kännas okej. För när man tvingas anpassa sin dag efter någon som när som helst kan ställa allt på ända skjuts inget på framtiden som kan göras direkt. En timme är inte längre något diffust som flyter runt mellan två hållpunkter på urtavlan en timme är 3600 uppfordrande möjligheter att hinna med allt man någonsin drömt om innan det är för sent. Följaktligen är de tröttaste och till ytan mest håglösa personerna på ditt jobb också de mest effektiva.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord