Gå direkt till textinnehållet
Foto: Jonas Eng

Inflationen högre än väntat

Inflationen sjönk i maj men var ändå högre än vad analytikerna räknat med. Framför allt är det den underliggande inflationen, rensat för energipriser, som inte sjönk lika mycket som väntat.

Inflationen mätt enligt KPIF låg på 6,7 procent i maj, en klar nedgång från aprils 7,6 procent. Det visar ny statistik från SCB. Analytikerna hade i snitt räknat med en inflation på 6,6 procent, enligt Infronts sammanställning.

Även den underliggande inflationen (rensat för energipriser) sjönk till 8,2 procent, från 8,4 procent i april. Men här hade analytikerna förväntat sig en lägre siffra, i snitt 7,9 procent. Riksbankens prognos låg på 8,1 procent för den underliggande inflationen och 7,1 procent för KPIF.

– Om man pratar KPIF är den lägre än vad Riksbanken räknat med men den underliggande inflationen var en besvikelse. Vi hade ett lite lägre utfall i april där momentum i prisökningarna kom ned men dessvärre studsar det upp igen, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till Dagens Industri.

Livsmedelspriserna fortsatte att sjunka i maj, med 0,4 procent, men räntekostnaderna ökade och priserna för varor och tjänster inom rekreation och kultur steg, liksom för kläder, hotellövernattningar och restaurangbesök, skriver SCB.