Gå direkt till textinnehållet
Helena Giertta, chefredaktör och ansvarig utgivare Finansliv.Foto: Tor Johnsson

Ingen vinner på hemlighetsmakeri

Ledare Trots att Handelsbanken verkar vara generös med avgångsersättningar, skapar det självklart oro att inte veta om man själv kommer att drabbas, skriver Helena Giertta.

Informationen om kontorsnedläggelserna inom Handelsbanken är mer än skral. Det betyder inte nödvändigtvis att de behandlar personalen illa. Vår undersökning visar att de som arbetar på kontor som ska läggas ner får individuella lösningar, eller flyttas till något kontor som blir kvar. Generellt verkar alla över 60 få gå i fördelaktig tidig pension på Handelsbanken.

Men varför då detta hemlighetsmakeri? Trots att banken verkar vara generös med avgångsersättningar, skapar det självklart oro att inte veta om man själv kommer att drabbas. Vad ska man säga till kunderna, hur ska man planera sin framtid? Vår sammanräkning visar att minst 80 av planerade 180 kontor redan har stängt eller kommer att stängas under sommaren. Säkert kommer fler att få negativa besked under eller efter sommaren.

Totalt kommer 1 000 personer på Handelsbanken att få sin vardag uppriven – det är ingen »resa som ska levereras« som en av våra intervjupersoner kallar det. Det är människor av kött och blod som drabbas.

De ansvariga ser positivt på förändringen; må så vara i ett företagsperspektiv. Men nedskärningen i sig är inte positiv varken för anställda eller kunder.

Mer öppenhet skulle spara mången sömnlös natt.

EU:s taxonomi kommer att göra vägen till ett hållbart samhälle snabbare. I Sverige är finanssektorn väldigt aktiv. Häromveckan presenterade Bankföreningen, med närmare 40 medlemmar, en plan för hur man ska nå nollutsläpp för 2045. Det är hoppfullt.

Bara att få läsa delmålen gör en försiktigt positiv. Före 2024, med början nu, ska bankerna mäta »koldioxidavtrycket i sina relevanta finansierings- och investeringsaktiviteteter för egna utsläpp och indirekta utsläpp.«

Samtidigt listas de svåra risker som klimatförändringarna skulle föra med sig, men också de omställningsrisker som finns. När det sätts prislappar och görs riskanalyser av klimatförändringen, det är då omställningen kan ske. Den blir inte lätt, men är som vi vet helt nödvändig om vi ska ha en beboelig planet i framtiden.

Sommaren kommer i år inte bara med sol, värme och ljus. I år kommer den förhoppningsvis också med ett slut på pandemins värsta fas. Några restriktioner kan komma att finnas kvar även i höst, men vi kommer att kunna träffas och umgås.

Vi satsar på ett Finanslopp 9 september. Det kan bli begränsat i antal, men det bör kunna bli av. Jag ser så fram emot att träffas i verkliga livet.

Glad sommar!