Gå direkt till textinnehållet
Helena Giertta, chefredaktör och ansvarig utgivare Finansliv.Foto: Tor Johnsson

Inget är som vanligt – men vi kommer att klara hösten

Ledare Finanslivs chefredaktör: Nu har vi rutiner för hur vi ska ta emot kunder, att ge råd över telefon, ha digitala möten och jobba hemifrån. Hösten blir ändå lättare än vad våren var.

Börsen verkar repa sig och tilltron för den ekonomiska framtiden har återkommit. Botten verkar vara nådd. Coronapandemin har skördat många liv, men den verkar inte ha skadat den svenska ekonomin alltför allvarligt. Mycket förstås tack vare regeringens stödåtgärder, men också tack vare stabila finanser, inte minst i finansbranschen.

Det är uppmuntrande besked, men också avhängigt av hur vi klarar den här hösten utan att få en ny kraftig våg av covid-19. Blir den lika allvarlig som i våras, kan allt vändas uppochner igen.

Det är trist att leva under den här pandemin. Tröttsamt att inte kunna träffa vänner. Tröttsamt att sitta hemma och arbeta i stället för att träffa kolleger och äta lunch ihop.

Jag är inte ensam om att ha hoppats på att återkomma från sommaren till en höst där vi kan återgå till det normala.

Det är trist att leva under den här pandemin. Tröttsamt att inte kunna träffa vänner. Tröttsamt att sitta hemma och arbeta i stället för att träffa kolleger och äta lunch ihop. Men hur tröttsamt det än är, så vore det värre för alla om vi inte härdar ut. Vi vill inte ha ännu fler döda i covid-19.

Så det blir några månader till av hemmaarbete, få sociala kontakter irl och fysisk distans.

Det klarar vi. Nu har vi rutiner för hur vi ska ta emot kunder, att ge råd över telefon, ha digitala möten och jobba hemifrån. Hösten blir ändå lättare än vad våren var.

***

Pandemin har puttat hållbarhetsfrågorna åt sidan. Fokus har i stället legat på stödåtgärder för att rädda ekonomin i Europa och världen. Det gröna fokuset har hamnat lite på efterkälken. Det är inte bra.

Just nu har vi ju tvärtom möjligheten att pusha på förändringen.

EU:s coronastöd är en besvikelse då man inte klarade att driva på i grön hållbar riktning. Av totalt 750 miljarder euro, varav 390 miljarder består av bidrag och 360 miljarder i lån, får Klimatomställningsfonden 7,5 miljarder euro i grundstöd plus ett coronatillägg på 10 miljarder. Det är alldeles för lite.

Hållbara investeringar och satsningar är den enda möjliga vägen framåt, det förstår vi snart allihop.

I Sverige har, trots pandemin, hållbarhet fortsatt vara i fokus inom bankvärlden – och så länge storbankerna har detta mål i ständigt sikte, så fortsätter utvecklingen.

Kunderna kommer att börja ifrågasätta och kräva insyn i hållbara fonder, vilja ha mer kunskaper – och då duger det inte att ha till exempel Amazon-aktier i den gröna portföljen. Vår krönikör Sasja Beslik skriver tankeväckande om detta i sin senaste krönika.

***

Pandemin har också satt extra fart på digitaliseringen. De senaste månaderna har mycket hänt.

I bankvärlden verkar de stora amerikanska tech­företagen vara inne i olika kunddatalösningar. I somras blev det känt att Deutsche Bank har ingått ett partnerskap med Google och att HSBC ingått ett strategiskt partnerskap med Amazon Web Services till deras kundnära system. Redan innan dess hade de ett partnerskap med Google.

Handelsbanken testar just nu, säger Stephan Erne, digitalchef på Handelsbanken till Realtid, ett samarbete med Amazons molntjänst för betallösningar.

Håll dig uppdaterad med Finanslivs nyhetsbrev

Din e-postadress kommer enbart att användas för att skicka ut nyhetsbrev och relevant information som inbjudningar från Finansliv. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Givet den skepsism som med rätta finns för de stora; Facebook, Google, Amazon, Apple och Microsoft för deras makt, hoppas jag att de svenska bankerna går väldigt försiktigt fram i samarbetet med just dessa.

Digitaliseringen, automatiseringen kan komma att göra oss mycket gott, men om vi nu gör fel saker kan den istället bli av ondo.

***

För många har den flexiblare arbetssituationen och distansarbete fungerat så bra att arbetsgivaren permanentar möjligheten. Att få välja att ibland jobba hemma borde vara en självklarhet i ett modernt arbetsliv. Alla kan inte, på grund av sina arbetsuppgifter, men även där bör arbetsgivaren arbeta för att öka flexibiliteten för den enskilde.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord