Gå direkt till textinnehållet
Kollegan Foto: Tor Johnsson

»Jag började i Handelsbankens kör«

Kollegan Henrik Syk är it-arkitekt på Handelsbanken. På fritiden sjunger han basstämman i Högalids Oratoriekör.

Hur länge har du sjungit i kör?

– Jag började i Handelsbankens kör 2010. Handelsbanken har en kör som heter Bankstämmorna. Den leddes då av den dirigent som numera är en av körledarna för Högalids Oratoriekör, Maria Bergström. När hon började i Högalid sökte hon körsångare via sin facebooksida och på så sätt kom jag till den här kören.

Hur startade ditt musikintresse?

– Min pappa har alltid sjungit i kör, han sjöng i Orphei Drängar under ledning av Hugo Alfvén på 40-talet. Vi har alltid sjungit hemma och jag har spelat piano och gjort lite musik för skojs skull på datorn. Innan jag började i Handelsbankens kör hade jag inte sjungit i kör, bara lite oseriöst på fester på KTH när jag pluggade där.

Vad är det som är så roligt med att sjunga i kör?

– Allt. Det är roligt att repetera och det är roligt att ha konserter och att umgås.

– Jag gillar att sjunga allting. Vi är ju en kyrkokör så det blir ju mycket mässor, men jag gillar även när vi sjunger på högmässor. På KTH var det ju lite annorlunda, där gick man in och snabbrepeterade en nyskriven text, ett så kallat »muggrep«, på en handikapptoalett.

Henrik Syk, IT-arkitekt på Handelsbanken, sjunger med sin kör utanför Högalidskyrkan vid Hornstull.

Hur känner du för den här våren med pandemin och på restriktionerna för körsångare i höst?

– Våren har varit jättetråkig, det blir en tomhet när man inte träffas. Det är bra för kroppen att sjunga, det har ju konstaterats flera gånger att man producerar »må-bra-hormoner« när man sjunger. Jag var väldigt glad över de repetitionstillfällen vi hade i våras när vi träffades en fem-sex stycken i smågrupper och sjöng lite. På avslutningen stod vi glest utomhus och sjöng utan publik. Men det känns som ett i-landsproblem. Det är ju tråkigt för kyrkan och för oss, men det är som det är, det är bara att inse att det här året är ett förlorat år. Det får vi leva med.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord