Gå direkt till textinnehållet
Kollegan Foto: Maria Fäldt

»Jag har alltid dragits till kreativitet i olika former«

Kollegan Hallå där Eva-Britt Sonnesson som arbetar på juridiska avdelningen på Sparbanken Nord i Piteå och har en liten keramikverkstad.

Hur blev du intresserad av drejning?

– Jag har alltid dragits till kreativitet i olika former och när en kollega på jobbet för ett tiotal år sedan hade börjat på en kurs i drejning så blev jag nyfiken och bad henne säga till om någon skulle hoppa av den fulltecknade kursen. Jag hade tur och fick plats och fastnade verkligen för det. Jag lyckades få tag på en begagnad drejskiva och en begagnad ugn som jag kunde installera i vårt uthus på gården. Jag brukar gå ut till verkstaden och sätta mig och dreja istället för att titta på tv på kvällarna.

Vad är det som är tjusningen med att dreja?

– Det är ett levande material, det är så formbart. Och det är härligt att få skapa med händerna och att det kan bli något fint och vackert. Det är lite som meditation att dreja, jag glömmer bort tid och rum och hamnar i en egen bubbla.

Foto: Maria Fäldt

Hur mycket tid lägger du ner?

– När jag får en stund över så går jag ut. Och nu när det har varit så konstiga tider har det varit fantastiskt att ha det här att göra.

Krävs det att man har talang, eller kan man lära sig att bli bra?

– Det tror jag absolut att man kan. När jag började var det någon keramiker som sa »för att bli riktigt duktig på att dreja måste du dreja varje dag i tio år«. Jag tänkte »nej, då kommer jag aldrig att lära mig«. Jag brukar titta på Youtube för att lära mig mer. Det blir inte alltid bra, men då knådar man bara ihop leran och börjar om. Jag gör mest koppar, fat, ljusstakar – sådant som går att använda. Just nu är jag tjänstledig från jobbet för att lära mig att renovera möbler. Det är mycket siffror och papper i mitt ordinarie jobb, jag tycker det känns bra att balansera upp det med att skapa med händerna på fritiden.

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst