Gå direkt till textinnehållet
Kollegan Peter Sandahl.

»Vi vill uppmärksamma klimatförändringarna«

Kollegan Peter Sandahl på Nordea ska bestiga Alpernas 82 högsta berg på 100 dagar för att uppmärksamma klimatförändringarna.

Peter Sandahl jobbar i vanliga fall med Nordeas sparerbjudande. Men just nu är han tjänstledig för att genomföra projektet Climb for climate, som han och klättraren Danny Uhlmann är initiativtagare till. Tillsammans försöker de bestiga alla alptoppar högre än 4 000 meter – totalt 82 stycken – på 100 dagar.

– Det kommer pressa oss både mentalt och fysiskt. Kanske klarar vi det, kanske gör vi inte det, men det handlar egentligen inte om det utan om projektets huvudsyfte att uppmärksamma klimatförändringarna i Alperna och driva förändring. Klättringen möjliggör för våra följare att följa med oss upp i bergen och se både hur fantastiskt det är, men även de förödande konsekvenserna av klimatförändringarna.

Peter Sandahl.

I Alperna är nämligen temperaturökningen dubbelt så hög som det globala snittet. Det leder till att glaciärerna, snötäcken och permafrosten som håller ihop topparna smälter, vilket skapar stora problem.

– Alperna är hjärtat för mycket av näringen i Europa. Och vi håller på att förstöra den miljön, säger Peter Sandahl, som hoppas att projektet ska få både privatpersoner och företag att jobba mer med sin klimatpåverkan.

Nordea är en av sponsorerna bakom Climb for climate. Banken ska under tiden projektet pågår placera om aktieinnehavet i Nordea Liv & Pensions traditionellt förvaltade pensionsportfölj till enbart hållbara investeringar.

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst