Gå direkt till textinnehållet

Jag har blivit åldersdiskriminerad – vad kan jag göra?

Frågor och svar Förbundsjuristen Henrik Cronier svarar på frågor om vad som gäller i Finansförbundets avtal.

Fråga: Jag sökte nyligen en ny tjänst på mitt jobb som jag är väl kvalificerad för, men tjänsten gick till en annan. Till saken hör att jag börjar närma mig pensionsålder och den som fick tjänsten är betydligt yngre (men inte mer kvalificerad). Det känns som att jag har valts bort på grund av min ålder, vad kan jag göra?

Få svar på din fråga

Undrar du något om vad som gäller i Finansförbundets avtal?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Henrik Cronier: I första hand ska du vända dig till din lokala fackliga organisation det vill säga klubb eller kontaktombud. Åldersdiskriminering är en av sju diskrimineringsgrunder som omfattas av lagens diskrimineringsförbud.

De övriga är kön, köns­överskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning och sexuell läggning. I korthet går reglerna ut på att en anställd utifrån de nämnda grunderna inte får behandlas sämre än någon annan i en jämförbar situation. Om åldersdiskriminering föreligger har du rätt att få hjälp med ditt ärende via din lokala fackliga organisation och i förlängningen via Finansförbundets ombudsmän och jurister.

Svaret gavs i augusti 2018.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord