»Jag har verkligen varit med på hela Swish-resan«
Min karriär Som 19-åring började Gunilla Garpås Westén på PK-banken. 37 år senare är hon Product Portfolio Manager för Swish i Nordea och en av dem som varit med under hela utvecklingen av betalningslösningen.
Gunilla Garpås Westén var 19 år när hon började sommarjobba på PK-bankens utlandsavdelning Utländska dokument. Tanken var att hon skulle börja studera på juristlinjen efter sommaren 1984, men när PK-banken bad henne ta ett sabbatsår för att arbeta kvar, tänkte hon »varför ska jag studera vidare, jag har ju ett bra jobb?«.
– När jag anställdes på banken på 80-talet var det inte lika höga krav som i dag vad gäller högskole- eller universitetsstudier. Det är därför många med mig som har stort ansvar eller höga positioner som anställdes direkt efter gymnasiet.
Hennes karriärresa har på ett sätt gått en omvänd väg än vad som är vanligt inom bankvärlden.
– Jag tänkte då att bank inte var att sitta på en central avdelning, utan jag kände att jag ville jobba på kontor. Jag sökte och fick jobb som kundansvarig på ett företagskontor i Västberga utanför Stockholm. Där var jag ansvarig för små- och medelstora företag och även företagsledarnas/företagsägarnas privata affärer med banken.
Efter föräldraledighet med två av sina döttrar skulle hon börja jobba igen hösten 1992.
– Det var under en period när det var många som blev uppsagda, och det fanns totalt fem lediga jobb inom banken i hela Stockholm, alla på vår kassetträkning.
Arbetsuppgifterna var att räkna dagskassor från bankens största kunder i regionen, ladda bankomatkassetter och samt skicka pengarna vidare till Riksbanken.
– Under en jul hade jag över 80 miljoner oräknade sedlar i ett plåtskåp bakom mig – vilket är lite roligt att tänka på eftersom jag senare utvecklade en tjänst som mer eller mindre tog död på kontanthanteringen.
Där stannade hon i tre år, sedan flyttade hon och familjen till Tumba utanför Stockholm och hon började arbeta som kundansvarig på Tumbakontoret. Återigen med ansvar för små och medelstora företagskunder men nu även som kontorets specialist på företagsbetalningar.
Efter ett par år sökte hon sig in till city och 1999 fick hon arbete som assistent till chefen för bankens relativt nystartade avdelning Internet- och intranätredaktion.
– Vi hade några sidor på nordea.se, och vi skulle starta vårt intranät, internetbanken var ganska ny. Efter en tid fick jag också ansvar för publicering på Solotorget. Det var bankens marknadsplats där våra företagskunder som hade direktbetalning skulle kunna möta våra privatkunder som ville handla på internet. På den tiden var det få som visste hur man skulle hitta företag som man ville handla av på nätet, utan då gick man ofta till en marknadsplats.
Började på PK-banken
Ålder: 56 år
Utbildning: Ekonomisk linje på gymnasiet samt samt interna och externa utbildningar via Nordea.
Karriär: Sommarjobb på PK-bankens utlandsavdelning, olika befattningar inom Nordea.
Familj: Man och fyra döttrar.
Hobby: Trädgård och sömnad.
Det dröjde inte länge förrän även produktansvaret för direktbetalning hamnade hos Gunilla Garpås Westén. Efter något år drev hon utvecklingen av »Ladda Kontantkort« i samarbete mellan teleoperatörer och banker.
– Arbetet med att utveckla och förvalta bankens betalprodukter passade mig perfekt och är vad jag har arbetat med sedan dess.
Efter en tid uppmärksammade hon att det inte fanns några bra lösningar för privatkunder att betala mellan varandra och bad då att få lära sig mer om mobila betalningar.
– Det var så jag kom in i den världen. Jag är oerhört tacksam över att banken trodde på mig och att jag fick möjlighet att delta i flera seminarier och utbildningar i Europa och sedan ansvara för att utbilda kolleger i hur mobila betalningar fungerar.
Hon blev 2009 utsedd att vara Nordeas representant i den arbetsgrupp som startades på Bankföreningen för att titta på mobila betalningar.
En av de första frågorna som gruppen på Bankföreningen fick hantera var »om ni skulle utveckla mobila betalningar i ert land, vad skulle ni då välja?«
– Det var så arbetet med att ta fram Swish började. Vi genomförde två förstudier och resultatet från dem gjorde att vi bestämde oss för att utveckla mobila konto- till kontobetalningar mellan privatkunder – och samtidigt ta fram en bankgemensam app för betalningarna.
Det bankgemensamma arbetet med att ta fram Swish var stort och innehöll kravställningen av den tekniska lösningen, skapande av regelverk mellan de deltagande bankerna, ta fram marknadsnamn och logga samt gemensam marknadsföring.
– Vi var först i världen med att kunna föra över pengar mellan konton i olika banker sekundsnabbt.
Swish lanserades 2012 och året efter skapades Getswish AB. Det ägs av Nordea, Handelsbanken, SEB, Sparbankerna, Swedbank, Danske Bank och Länsförsäkringar.
– Jag har verkligen varit med på hela Swish-resan. Nu ansvarar jag för Swish i Nordea vilket innebär ansvar för våra olika kunderbjudanden, vår tillgänglighet samt utveckling och förvaltning av vår tekniska infrastruktur. Jag har också rollen som koordinator mellan banken och Getswish och arbetar väldigt nära de andra deltagarbankerna.
– Jag har nått dit jag gjort genom att vara intresserad av att lära mig nya saker, skaffat de kunskaper som krävs för att ta mig an nya uppgifter, ha förmågan att entusiasmera andra för det jag brinner för och samtidigt ha envisheten och uthålligheten att underhålla det som jag har ansvar för.
Gunilla Garpås Westéns karriärtips:
• Samarbeta. Att kunna samarbeta både internt och externt är väldigt viktigt.
• Ansträng dig när du ska presentera ett projekt. Förbered dig, ha snygga presentationer, bra argumentation.
• Var envis och uthållig.
• Var nyfiken. Höj blicken, räck upp handen och säg att du är intresserad.
Gunilla Garpås Westén har genom att arbeta länge i samma bransch skaffat sig kunskap, erfarenhet och ett stort kontaktnät – något som underlättat i hennes dagliga liv och som har format hennes karriär.
Hon minns hur det var när hon började, hur hon såg chefssekreterarna komma trippande i sina dräkter och när alla bar mörk kostym och det fanns de som hade privatchaufför.
– Nu är det mer avslappnat klädmässigt samtidigt som klimatet hårdnat mycket och blivit tuffare.
För att kunna släppa jobbet på fritiden har hon behövt göra något kreativt. Nu är det trädgård och sömnad som gör att hon får energi.
Det som ligger framför henne jobbmässigt är en stor infrastrukturförändring initierad av Riksbanken. Den innebär att Bankgirots roll i Swish avslutas och i stället kommer att hanteras av Getswish, Riksbanken och till viss del av betalningssamarbetet P27. Förändringen ska vara klar om ett år.