Gå direkt till textinnehållet
Foto: Nordea

»Jag vill att vår bransch ska göra mer för klimatet«

Hallå där Anders Langworth, som har startat Bankers for climate.

Vad är Bankers for climate?

– Bankers for climate är ett upprop för alla som jobbar i finansbranschen, både i Sverige och runt om i världen. Tanken är att det ska få fler som jobbar i branschen att förstå klimatfrågan och vilja engagera sig. Allt är baserat på en hemsida där man skriver upp sig för att visa att du tycker det här är viktigt, helst med både namn och arbetsgivare, så att vi får en känsla för vilka banker där flest personer är engagerade och vart i världen vi sitter.

Hur fick du idén?

– Jag jobbar med hållbarhetsfrågor på Nordea, idén dök bara upp. Jag kände direkt att det här kan vara något bra. Men det här är ett privat initiativ, inget som Nordea står bakom. Jag vill att vår bransch ska göra mer för klimatet, och jag tror att det görs bäst genom individerna.

Vad är målet med Bankers for climate?

– Målet är att vår bransch och alla som jobbar i den förstår vilken skillnad vi kan göra i klimatfrågan. Vi ser en hållberhetsvåg dra fram i samhället nu, och de banker som bli bäst på det här kommer att stå sig otroligt bra i framtiden.

Uppropet finns på www.bankersforclimate.com

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst