Gå direkt till textinnehållet

Jag vill byta jobb – hur sköter jag det snyggt?

Frågor och svar Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: Jag har blivit kontaktad av en rekryterare. Egentligen trivs jag bra på mitt jobb men vill också hålla mig öppen för nya möjligheter. Hur sköter jag det här snyggt och seriöst gentemot både rekryterare och nuvarande arbetsgivare?

Annmarie Palm: Vad roligt att du blivit kontaktad av en rekryterare! Det betyder ju att du har en värdefull kompetens som även andra är intresserade av att ta del av. Samtidigt förstår jag ditt dilemma kring hur du ska hantera detta.

Men här skulle jag nog säga att din inställning och attityd till den aktuella situationen spelar roll. Med tanke på att du blivit kontaktad tycker jag att du först och främst ska känna dig stärkt i din egen yrkesroll. Detta oavsett om du väljer att stanna kvar på din nuvarande arbetsplats eller inte.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vett och etikett i arbetslivet?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

I dialogen med rekryterare tycker jag att det är viktigt att du är transparent. Det är ju inget ovanligt att vara öppen för andra jobbförslag även när man trivs där man är. Rörligheten på arbetsmarknaden är stor och med tanke på att människor gärna synliggör sina kompetenser via sociala medier så förekommer det nog också en hel del kontaktskapande bakom kulisserna, utan att det behöver betraktas som illojala handlingar. Så länge du inte vet de specifika förutsättningarna kring jobbet som rekryteraren kontaktar dig om så finns det väl ingen anledning att du pratar med din chef?

Skulle du däremot känna dig lockad av den andra föreslagna tjänsten och gå vidare i intervjuer så kan jag däremot tycka att du ska signalera att du uppvaktas från ett annat håll. Men allt beror ju på din specifika situation.

Du gör de avvägningar som behövs. Men ärlighet brukar uppskattas och varar, som bekant, längst.

Svaret gavs i oktober 2020.