Jag vill helst inte delta i jobbets julmingel –  måste jag?

Jag vill helst inte delta i jobbets julmingel – måste jag?

Frågor och svar Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: Vi ska ha, om restriktionerna tillåter, julbord och ett mindre mingel efteråt men jag är obekväm på den typen av tillställningar. Svårt att prata om annat än jobbet med mina kolleger. Hur tar jag mig igenom kvällen?

Annmarie Palm: Hej, och tack för din fråga!

Det här är nog en känsla som många fler än man kan ana upplever. Det här med att man också förväntas vara social och en »skön« personlighet i lite mer festliga sammanhang med kollegorna. Kanske förväntas det att man ska festa loss vid det stundande julbordet med valfri tillgång till alkohol, fast man egentligen hellre vill sitta hemma och se på film.

Min devis gällande våra personligheter och medarbetarskap är att vi behöver låta alla olika individer komma till sin rätt. Alla på en arbetsplats är lika viktiga och så länge som man sköter sitt jobb och behandlar varandra med respekt så ska samtliga kunna känna sig bekväma. Men även om vi självklart märker av varandras olikheter så tänker jag att det även kan vara bra att då och då själv deklarera för omgivningen hur man fungerar. Det är ju svårt för andra att veta hur man har det på insidan.

I det här fallet tänker jag att du nu innan julfesten faktiskt kan vara ärlig med hur du känner för att umgås även utanför jobbet. Att vara tydlig förenklar och undanröjer onödiga missförstånd oss människor emellan, och bara det att du säger hur du känner gör ju att förväntningarna på dig själv och hos dina kollegor sjunker ner till en nivå som kan kännas mer uthärdlig. Vad tror du om att du meddelar att du gärna är med på själva middagen men att du därefter planerar att avvika?

På så sätt visar du ju själv respekt genom att prioritera att vara med i det sociala i början av kvällen utan att du behöver mingla efteråt. Nu under pandemin är det klokt och nödvändigt att vi agerar med både förstånd och avstånd. Så där finns det förstås också en poäng med att du begränsar det sociala umgänget.

(Svaret gavs i december 2020)

publicerad
17 december 2020
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram