Gå direkt till textinnehållet

Jag vill inte vara referens till min kollega

Frågor och svar Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: Min kollega vill söka ett jobb inom bolaget och har frågat om jag vill vara referens för hen, men jag tror faktiskt inte hen alls kommer klara eller är rätt för den tjänsten. Ska jag säga nej? Och i sådana fall hur?

Annmarie Palm: Det var en intressant men också knivig fråga.

Jag förespråkar ju alltid att vi ska vara så uppriktiga som det bara går mot varandra. Men som vanligt handlar det ju då inte bara om vad det är vi vill säga, utan även om hur vi säger saker till varandra.

I det här fallet skulle jag ändå utgå från din kollegas vilja att faktiskt byta till detta jobb.

Mitt förslag är därför att du på ett vänligt och respektfullt sätt förmedlar hur du ser på saken. Lyft fram din kollegas styrkor samtidigt som du också konstaterar en viss oro kring om just den nya rollen verkligen skulle passa. Förbered dig i dina tankar på vad det hela handlar om. Var också noga med att berätta att anledningen till att du gärna vill vara ärlig är för att du bryr dig om din kollega.

I ert samtal kan det eventuellt komma fram argument som du inte haft en aning om. Vem vet, du har kanske har underskattat din kollega? Men oavsett vad så tycker jag det är viktigt att du inte säger varken ja eller nej till att agera referent innan ni talats vid om saken.

Lycka till!

(Svaret gavs i juni 2021)