Jobba utomlands? Tänk på det här
Manual Många drömmer om att göra karriär i ett annat land eller att bara arbeta något år utomlands. Finansliv har sammanställt en checklista över de viktigaste sakerna du bör kontrollera innan flytten.
Har du fått förfrågan om att arbeta utomlands? Grattis! Möjligheten att flytta till ett annat land, tala ett nytt språk och uppleva en ny kultur från insidan är en spännande utmaning och dröm för de flesta. För att göra den nya tillvaron så positiv och krångelfri som möjligt finns ett antal saker som bör kontrolleras och regleras i anställningsavtalet innan kontraktet skrivs på. Här är en checklista med de viktigaste punkterna.
Uppehålls- och arbetstillstånd
Det första är ta reda på arbetsgivarens företagsform, vilken landslag som gäller samt om företaget har kollektivavtal. När detta reglerats i ditt anställningsavtal är det viktigt att undersöka vilka regler som gäller för att du ska ha rätt till att arbeta. Skillnaderna kan vara stora. I USA krävs exempelvis ett arbetsvisum medan det är väsentligt lättare inom EU.
Kolla skatten
När arbetstillståndet är på plats ska du ta reda på vad den nya situationen innebär ur ett skatteperspektiv. Tumregeln är att en anställning som löper under sex månader fortsätter att betala skatt i Sverige, men pågår anställningen längre än så ska skatten betalas i arbetslandet. Stannar du längre än ett år ska även folkbokföringen ändras.
Det är viktigt att reglera hur skatten ska betalas i anställningsvillkoren. Det värsta som kan hända är du blir skyldig att betala skatt på två håll. Ett tips är att ta hjälp av Skatteverket vad som gäller i landet du ska resa till.
Pension
Arbetar du utanför Sverige och betalar skatt i arbetslandet tjänar du längre inte in någon allmän pension. Däremot får du pension i det land du kommer till. Undersök vilka pensionsinbetalningar som gäller. Om inbetalningarna är lägre än den allmänna pensionen i Sverige måste det regleras i avtalet att arbetsgivaren gör extra insättningar till din pension.
Medlemskap i A-kassan?
A-kassan omfattas i regel av lagstiftningen i landet du arbetar. Det är inte nödvändigt att vara med i finans och försäkringsbranschens arbetslöshetskassa i Sverige, utan det räcker att gå med i den lokala försäkringskassan, givet att ett sådant finns. Tänk dock på att inte gå ur den försäkringskassan i Sverige förrän du är ansluten till systemet i det nya landet, att ansöka om medlemskap när du flyttar tillbaka till Sverige och att spara dokument som kan bekräfta din tjänstgöring utomlands.
Socialförsäkringar – vad gäller?
Normalfallet när du flyttar till ett annat land är att du lämnar den svenska socialförsäkringen och istället skyddas av socialförsäkringen i arbetslandet, och därför är det viktigt att ta reda på innan du reser vad som gäller för att ha rätt till ersättning dagen du anländer. Inom EU är det generellt lättare att få del av sjukvård. Sverige har tecknat avtal med ett antal länder, så kallade socialförsäkringskonventioner, däribland de nordiska länderna. Undersök om det finns ett sånt avtal mellan Sverige och landet du ska resa till. Ska du vara borta längre än ett år måste du anmäla det till Försäkringskassan, där kan du också beställa ett europeiskt sjukförsäkringskort som gör lättare att få sjukvård.
Anställningsformer
Det vanligaste är att vara anställd hos en svensk arbetsgivare, ha kvar sitt svenska anställningsavtal men med justerade arbetsvillkor för utlandstjänst. Ett annat sätt är att begära tjänstledigt hos sin svenska arbetsgivare och sedan ta anställning på ett företag som inte har koppling till företaget i Sverige, givet att anställningen inte innebär en intressekonflikt. (Självklart går det även att söka arbete utomlands på egen hand. Då regleras ditt anställningsavtal helt efter de lagar och avtal som finns i det land du kommer till).
Sluta i förtid
Om man inte trivs eller av någon annan anledning behöver avsluta anställningen i förtid är det viktigt att skriva en klausul om ångerrätt i anställningsavtalet. Om du exempelvis tar tjänstledigt gäller ledigheten i regel en tidsbestämd period, då är det viktigt att ha reglerat detta. Om du är osäker men ändå vill pröva på en sejour utomlands kan ett tips vara att ha en ömsesidig prövoperiod.