Gå direkt till textinnehållet
Kollegan Francisca Infante Damnjanović jobbar på Swedbank i Sundbyberg och är shaman på fritiden. Foto: Jonas Eng

Försäkringsspecialisten som också är shaman: »Det här är ingen hobby, det är ett livskall.«

Kollegan Francisca Infante Damnjanović är försäkringsspecialist på Swedbank. Och shaman.

Hur fick du idén att bli ­shaman?
– Jag har alltid varit sökande i kunskap och gått hundratals kurser. Efter avslutade studier i personalvetenskap startade jag en firma inom hälsocoachning vid sidan av mitt bankjobb. Människor som kom till mig fick hjälp med att få bort stress och det blev tydligt att sättet jag arbetade på hade kopplingar till energimedicin inom shaman­ismen.

– Jag kände till shamanism sedan tidigare, eftersom jag kommer från Latinamerika, där det är vanligt. En vän tipsade mig om en shaman från Peru som startat en skola i Sverige. När jag väl började läsa till shaman föll alla bitar på plats. Jag kände igen mig i allt. Nu håller jag i egna kurser, utöver hälsocoachning, kostrådgivning och friskvårdsmassage.

Vad gör en shaman?
– Som shaman möter jag ofta människor i kris. Jag blir kanalen mellan dem och andevärlden och är specialist på att rensa människor på tung energi. Yoga och qigong var väldigt flummigt förr, men räknas numera som friskvård och det borde också shamanism göra. Precis som yoga handlar det om andningsövningar med inslag av dans och musik. Shamanism är en mix av mindfulness och mental träning, meditation med trummor och den latinamerikanska kulturen genomsyrar allt.

Vad betyder din bisyssla för dig?
– Det här är ingen hobby, det är ett livskall.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord