Gå direkt till textinnehållet

Konsten att tänka långsiktigt och motstå kortsiktiga frestelser

På 1960-talet genomförde den amerikanske forskaren Walter Mischel  en av de mest berömda experimenten i psykologins historia: En grupp förskolebarn fick var ett val: De kunde antingen få en belöning omedelbart (marshmallows var populärt) eller, om de väntade ensam i rummet i några minuter, kunde de så småningom få två stycken när forskaren återvände.

Aberdeen

Aberdeen Asset Management är en global kapitalförvaltare. Vi är aktiva förvaltare och alla våra investeringslösningar bygger på en tydlig investeringsfilosofi med fokus på egen analys och ett långsiktigt perspektiv. Vi finns i 25 länder med mer än 2.500 medarbetare som förvaltar tillgångar till ett värde av över 3.600 miljarder kronor (£323.3 miljarder per 31/12/14) för våra kunders räkning. Skicka gärna feedback och tankar om våra inlägg till lena.ellertsson@aberdeen-asset.com

———————————————————-

Aberdeen Asset Management tillhandahåller inte sådan finansiell rådgivning som avses i lagen (2003:862) om finansiell rådgivning till konsumenter eller sådan investeringsrådgivning som avses i lagen (2004:46) om investeringsfonder

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet

Vad som senare skulle bli känt som ”marshmallow-testet” visade att många barn inte kunde motstå frestelsen att omedelbar få tillfredsställelse (en sötsak var kvar i rummet med barnet), trots att de visste att fördröja tillfredsställelsen skulle leda till en ännu större belöning.

Resultaten visar två vanliga yttringar av människans tendens till kortsiktighet. Den ena är överdriven diskontering av framtid till förmån för nutid; barn och många vuxna, kan de facto inte sitta stilla utan att göra någonting alls, även om det är fördelaktigt att göra det.

Vi har sett detta hända om och om igen i den finansiella världen: uppkomsten av så kallad ”högfrekvenshandel”; investerare som söker vinst genom att konstant skifta portföljer; verkställande direktörer som förespråkar snabba förändringar som kan översättas till omedelbara aktievinster Det beror på att långsiktighet – att fatta beslut med tanke på långsiktiga konsekvenser – är svårt.

Warren Buffett, en av världens mest framgångsrika aktieköpare, kan vara världens bästa förespråkare för långsiktighet när det gäller investeringar. I sitt årliga brev till Berkshire Hathaway aktieägare, 1998 skrev Buffett: ”När vi äger delar av fantastiska företag med fantastiska ledningar, är vår bästa omsättningshastighet  0 och innehavstiden för evigt.”

Investerare som har varit med ett tag vet att aktiekurserna kan påverkas av många saker på kort sikt – känslor, hur mycket pengar inom det finansiella systemet, utbudet av olika värdepapper, force majeure. Vi kan aldrig säga med absolut säkerhet vad som kommer att hända på de finansiella marknaderna i morgon, nästa vecka eller nästa månad. Men vi är ganska säkra på att kursutveckling på lång sikt endast kan stödjas av en hållbar vinsttillväxt, särskilt när utvecklingen mäts över årtionden.

Alla goda företag (och några dåliga) kommer att ha ett långsiktigt perspektiv. Det är därför rimligt att anpassa vår placeringshorisont till de företag vi vill investera i. I stället för att oroa oss för kortsiktiga prisrörelser, eller tillfällig vinst eller kapitalförluster, är vi mycket mer oroade över en potentiell permanent kapitalförlust, vilket då handlar om att bedöma ett företags långsiktiga affärsmöjligheter. Därför långsiktighet ligger i hjärtat av vår investeringtänk. Vår idé om den perfekta företaget är ett vars aktier du aldrig behöver sälja, eftersom resultatet kommer att stiga 10 procent till 15 procent varje år och där aktiekursen återspeglar denna tillväxt.

När forskarna genomförde uppföljningsstudier av försökspersonerna i den ursprungliga marshmallow-testen, fann de att de barn som lyckats fördröja tillfredsställelse längst tid hade haft en bra utveckling genom att göra bättre ifrån sig i skolan, skaffa bättre jobb och tjäna mer pengar. En tillfällighet?
Oavsett, intuitivt känns det rimligt för oss.

Framgång i livet, liksom investeringar generellt, kräver många egenskaper. Men en stark övertygelse och disciplin är två av de viktigaste. Vare sig vi pratar om att få en extra sötsak eller se om sitt hus på ett hållbart sätt, ska det löna sig att tänka långsiktigt.

Hugh_Young

 

 

 

Hugh Young
VD för Aberdeen Asset Management i Asien

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord