Gå direkt till textinnehållet

Kontaktnätet är vägen till ditt nya jobb!

FIXA DRÖMJOBBET DEL 2 Dags att ta nästa karriärsteg? Då är det egna kontaktnätet guld värt. Finansliv hjälper dig att arbeta metodiskt för att hitta de som har nycklarna till ditt nya drömjobb. Text: BrittMari Lantto

kontaktnätbild60 procent av alla som fick nytt jobb det senaste kvartalet fick det utan att svara på en annons eller vara en bland andra sökande till en tjänst. Det visar SCB:s senaste arbetskraftsundersökning. De erbjöds helt sonika jobbet efter rekommendation av någon de kände, genom att arbetsgivaren kontaktade dem eller genom att de själva kontaktade arbetsgivaren. Bara 8,2 procent av 373 000 externt rekryterade fick jobbet genom att söka på annons.

Det kan alltså vara så att du redan känner den som har nycklarna till ditt nästa drömjobb. Outplacementkonsult Johan Åkesson tipsar om att man måste arbeta metodiskt med sitt kontaktnät för att få resultat.

– Om du bara frågar efter lediga jobb begränsar du dig väldigt mycket, det vore som att vinna på lotteri om de skulle ha ett jobb just då. Det är bättre att fråga bredare. Var tydlig med att du söker information om arbetsplatser där de kan ha nytta av dina kunskaper och erfarenheter eftersom du bestämt dig för att söka nytt jobb, säger han.

Allra först måste du ha ringat in exakt vilket jobb du söker. Då har du gjort din omvärldsanalys, som Finansliv skrev om i nummer 8. Om du helt byter bransch eller yrke har du sett till att skaffa information om de affärsmodeller, utmaningar, datasystem och ”mindset” som gäller.

Johan Åkesson anser att man börjar med att inventera sitt kontaktnät genom att göra en bruttolista. Goda vänner, arbetskamrater, före detta kolleger, tidigare chefer, tidigare kunder, beställare eller leverantörer du varit i kontakt med och släktingar du kan anförtro dig åt kan ingå. Alla dessa kontakter för du in i ett ”kundstödssystem”.

Nästa steg är att dela upp dina kontakter. De som du känner lite mindre kontaktar du exempelvis på Linkedin och berättar att du bestämt dig för att söka nytt jobb. De du känner bäst ska du ta personlig kontakt med.

– Från den stora listan vaskar du fram fem till sju personer till ditt projekt, det som handlar om att hitta ditt nästa jobb.

Det ska vara sådana du känner så bra att du kan be om namn på viktiga personer på det företag du är intresserad av, alltså sådana du kan ställa mer konkreta frågor till. Dessa fem till sju informationsagenter ska bli dina närmaste ambassadörer i din jobbjakt.

De på denna nettolista ska du nu bearbeta genom att fördjupa relationen med dem med målet att öka chansen att de bidrar med relevant information om arbetsgivare. Först måste du så klart se till att de vet vad du gjort. Hur många av dem vet vad ditt arbete innebär, vilka kunskaper, färdigheter och förmågor du utvecklat och använder dagligen? De behöver bli uppdaterade och, kanske viktigast, de behöver veta vad du vill nu.

– Förbered ett så kallat hisstal, en kort presentation av dig själv och vad du är ute efter när du söker jobb. Var tydlig, manar Johan Åkesson.

tipsohoj2

Tips på tre raka frågor:

1. Kan du ge mig tips på tre företag som du tror skulle kunna vara något för mig?

2. Kan du kolla med den personen om jag får ringa och presentera mig?

3. Kan du ta fram den informationen till tisdag nästa vecka?

Tips på hur du styr processen:

  • Sätt upp tider när någon kan lämna över viktig information.
  • Be om namn att eller be personen att förbereda andra på att du kommer att ta kontakt med dem.
  • Skicka påminnelse.
  • Nöj dig inte med att någon ska höra av sig ”när de hör något”.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord