Kvinnor får fortfarande inte betalt efter klockan 16
Lönegapet mellan män och kvinnor är 13,2 procent. Det betyder att kvinnor en vanlig åtta-till-fem-arbetsdag jobbar gratis efter klockan 15:57.
I dag samlades 15:57-rörelsen på Sergels torg i Stockholm för att åskådliggöra klockslaget som är gränsen för när kvinnor slutar få betalt för sitt jobb, med tanke på dagens lönegap mellan män och kvinnor. På plats för att manifestera för jämställda löner var bland annat jämställdhetsminister Åsa Regnér.
Rörelsen bildades för fyra år sedan och är en sammanslutning av politiska kvinnoförbund, fackförbund och kvinnorörelsens organisationer. På dessa fyra år har lönegapet minskat med 1,1 procentenheter.
– Om vi fortsätter i samma takt når vi jämställda löner först om 53 år. Vi kräver att det ska gå fortare än så och vi kräver att ambitioner omsätts i kraftfulla åtgärder, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby, som är initiativtagare till samarbetet.
Kvinnor har lägre lön än män inom alla sektorer och i stort sett alla yrken på den svenska arbetsmarknaden – genomsnittskvinnan tjänar 4 400 kronor mindre än genomsnittsmannen varje månad.
15:57-rörelsen vill motverka löneskillnaderna genom bland annat en mer jämställd föräldraförsäkring, samma rätt till heltid och trygga anställningsformer, samt årliga lönekartläggningar.
Det sistnämnda verkar i alla fall inte dröja så länge. Regeringen gick nyligen ut med att den från och med 1 januari 2017 vill införa årliga lönekartläggningar för alla företag, vilket är en återgång till vad som gällde innan 2008. Då ändrade dåvarande regeringen diskrimineringslagen så att företag inte behöver göra lönekartläggningar mer än vart tredje år.
Text: Åsa Berner
Foto: Nils och Sebastian Photography