Gå direkt till textinnehållet
15:57-rörelsen vill uppmärksamma lönegapet på 13,2 procent mellan män och kvinnor, vilket baserat på en vanlig arbetsdag betyder att kvinnor slutar att få betalt efter klockan 15:57.
15:57-rörelsen vill uppmärksamma lönegapet på 13,2 procent mellan män och kvinnor, vilket baserat på en vanlig arbetsdag betyder att kvinnor slutar att få betalt efter klockan 15:57.

Kvinnor får fortfarande inte betalt efter klockan 16

Lönegapet mellan män och kvinnor är 13,2 procent. Det betyder att kvinnor en vanlig åtta-till-fem-arbetsdag jobbar gratis efter klockan 15:57.

I dag samlades 15:57-rörelsen på Sergels torg i Stockholm för att åskådliggöra klockslaget som är gränsen för när kvinnor slutar få betalt för sitt jobb, med tanke på dagens lönegap mellan män och kvinnor. På plats för att manifestera för jämställda löner var bland annat jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Rörelsen bildades för fyra år sedan och är en sammanslutning av politiska kvinnoförbund, fackförbund och kvinnorörelsens organisationer. På dessa fyra år har lönegapet minskat med 1,1 procentenheter.
– Om vi fortsätter i samma takt når vi jämställda löner först om 53 år. Vi kräver att det ska gå fortare än så och vi kräver att ambitioner omsätts i kraftfulla åtgärder, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby, som är initiativtagare till samarbetet.

Kvinnor har lägre lön än män inom alla sektorer och i stort sett alla yrken på den svenska arbetsmarknaden – genomsnittskvinnan tjänar 4 400 kronor mindre än genomsnittsmannen varje månad.
15:57-rörelsen vill motverka löneskillnaderna genom bland annat en mer jämställd föräldraförsäkring, samma rätt till heltid och trygga anställningsformer, samt årliga lönekartläggningar.

Det sistnämnda verkar i alla fall inte dröja så länge. Regeringen gick nyligen ut med att den från och med 1 januari 2017 vill införa årliga lönekartläggningar för alla företag, vilket är en återgång till vad som gällde innan 2008. Då ändrade dåvarande regeringen diskrimineringslagen så att företag inte behöver göra lönekartläggningar mer än vart tredje år.

Text: Åsa Berner

Foto: Nils och Sebastian Photography

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord