Gå direkt till textinnehållet
Manifestationen "Lön hela dagen" från ett tidigare år på Sergels torg i Stockholm.

Kvinnor jobbar gratis efter klockan 16 – i år också

Traditionsenligt åskådliggjorde 16:00-rörelsen i dag löneskillnaden mellan män och kvinnor, vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.

Löneskillnaden mellan män och kvinnor är i dag 12,5 procent. Det innebär att kvinnor arbetar gratis efter klockan 16:00 varje dag, räknat på en arbetsdag mellan klockan 8 och 17.

Bakom kampanjen Lön hela dagen står 16:00-rörelsen, som är en sammanslutning av politiska kvinnoförbund, fackliga organisationer och kvinnorörelsens organisationer.
Sedan kampanjen startade för fem år sedan har klockslaget flyttats fram från 15:51 till 16:00. Med den förändringstakten, 1,8 minuter per år, nås jämställda löner om 33 år.
– Att kvinnor jobbar gratis en hel timme varje dag är oacceptabelt. Ska vi nå ett jämställt samhälle är det dags att öka takten. Det kräver att regering och arbetsmarknadens parter tar sitt ansvar och utökar arbetet, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby som är initiativtagare till samarbetet.

FTF – facket för försäkring och finans deltog i år för första gången på fotograferingen av det nya klockslaget.
– Den strukturella löneskillnaden mellan kvinnor och män följer kvinnor från yrkeslivet in i pensionen, och att motverka sådana osakliga löneskillnader är en viktig facklig fråga, säger Ulrica Jansson, förhandlare på FTF med jämställdhetsfrågor som bevakningsområde.
– Lön hela dagen är ju en sammanslutning av fackförbund, politiska kvinnoförbund, och olika feministiska organisationer, det var väldigt inspirerande att se representanter från alla håll samlade i en fråga, fortsätter hon.

Vad tror då FTF krävs för att vi ska få jämställda löner?
Vi vet av erfarenhet att regelbundna lönekartläggningar minskar lönegapet mellan kvinnor och män. Vi har tidigare framfört önskemål om att ha lönekartläggningar en gång om året i försäkringsbranschen, men det har arbetsgivaren avvisat. Därför är vi väldigt positiva till att alla arbetsgivare mer fler än tio anställda från och med i år blir skyldiga att göra årliga lönekartläggningar, säger Ulrica Jansson.

Text: Åsa Berner

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord