Vi jobbar mindre än någonsin
Pensionen ska räcka många fler år nu än tidigare. Foto: Istock

Vi jobbar mindre än någonsin

Längre livslängd men oförändrad pensionsålder gör att vi jobbar en allt mindre del av livet.

De flesta svenskar går fortfarande i pension vid 65, fastän vi lever mycket längre idag. Det gör att den allmänna pensionen inte räcker till på samma sätt längre, förklarade Anders Nilsson, rådgivare och förhandlare på FTF, under ett frukostseminarium om pension på torsdagsmorgonen.

– När det gamla pensionssystemet infördes på 50-talet var den förväntade livslängden 70 år, och pensionsåldern 65. Det var alltså bara fem år man väntades vara pensionär.

De som går i pension idag vid 65 års ålder får en allmän pension på omkring 50 procent av sin slutlön. Men de som är 30 år i dag kommer bara få cirka 42 procent om de går i pension vid 65.

Anders Nilsson, förhandlare och rådgivare på FTF. Anders Nilsson, FTF, pension

Dessutom ska pensionspengarna räcka betydligt längre än fem år. Medellivslängden i Sverige är i dag 84 år för kvinnor och 81 år för män. Vid år 2060 väntas medellivslängden ligga på närmare 90 år.

– Vi lever längre men slutar jobba vid samma ålder, samtidigt som vi börjar jobba senare. Det innebär att vi kommer tillbringa en mindre del av våra liv i arbetslivet än utanför, säger Anders Nilsson.

Hans råd för att få en bättre pension är att jobba längre än 65 år, dela lika på föräldraledighet och VAB-dagar och jobba heltid så mycket som möjligt. Men också försöka se till att jobba på arbetsplatser med kollektivavtal. Ju mindre du får i allmän pension desto viktigare blir nämligen tjänstepensionen.

FTF har, som Finansliv tidigare skrivit om, tecknat ett nytt pensionsavtal med arbetsgivarna FAO som ger högre avsättningar till tjänstepensionen.

– Vi är väldigt stolta över det, säger Anders Nilsson.

Den nya avtalet, FTP 17, innebär att arbetsgivarna gör omkring 1 procentenhet högre avsättning till pensionen. För de som idag är runt 30 år kommer det att ge cirka 20 procent mer i tjänstepension om man har lägre lön och cirka 8 procent mer för högavlönade.

Avtalet finansieras med sänkt semestertillägg, vilket även kommer även att påverka den allmänna pensionen negativt.

– Det är svårt att räkna på exakt hur den allmänna pensionen påverkas av det sänkta semestertillägget, men effekten blir väldigt marginell i förhållande till vad ökningen av pensionsavsättningarna ger, säger Anders Nilsson.

publicerad
15 juni 2017
Sista chansen att anmäla sig! Snart är det dags för #finansloppet igen! På fredag är sista anmälningsdagen. Gå in på finansliv.se och boka din plats!
NY SPONSOR. @naprapatlandslaget är på plats när branschen springer Finansloppet den 5 september!
NY SPONSOR. @nicks.se är på plats och delar ut chokladbars till alla som springer Finansloppet den 5/9 på Stockholms stadion.
NY SPONSOR. Nu är det klart - @thenaiainitiative är på plats och delar ut dryck till alla som springer Finansloppet.
Den 5 september springer branschen Finansloppet. ✔️Start och mål på Stockholms Stadion. ✔️3,8 km i Lill-Jansskogen. ✔️Picknick och branschmingel efter loppet. ✔️Spring, jogga eller promenera i skogen. www.finansloppet.se #finans #löpning #bank #försäkring
Följ @Finansliv på Instagram