Vad hände med semestertillägget?
Semestertillägget sänks de närmaste fem åren, medan pensionsavsättningarna höjs. Foto: Istock

Vad hände med semestertillägget?

Har du fått mindre pengar än väntat i lönekuvertet inför semestern? Finansliv förklarar varför.

Så räknar du ut ditt semestertillägg

Se hur ditt semestertillägg förändras de kommande fem åren (gäller medlemmar i FTF).

2017

Din månadslön x 0,0116 x antal semesterdagar

2018

Din månadslön x 0,0107 x antal semesterdagar

2019

Din månadslön x 0,0098 x antal semesterdagar

2020

Din månadslön x 0,0089 x antal semesterdagar

2021

Din månadslön x 0,008 x antal semesterdagar

Semestern närmar sig, och de flesta får sitt semestertillägg i samband med lönen i juni. Många anställda i försäkringsbranschen har lagt märke till att årets semestertillägg är lägre än tidigare. Det beror på det nya pensionsavtalet mellan FTF och arbetsgivarna i FAO, som började gälla den 1 januari i år.

I avtalet införs flexpension, och pensionsavsättningen höjs stegvis från och med i år och fram till 2021. För att finansiera höjningen sänks semestertillägget.

– Istället för att finansiera höjda pensionsavsättningar med utrymmet för löneökningar kom vi överens med arbetsgivarna om att byta en förmån mot en annan. Därför sänks semestertillägget lite i taget ner till 0,8 procent som är den vanligaste nivån i kollektivavtal, säger Anders Johansson, ordförande i FTF.

För FTF:s medlemmar innebär det en ganska stor skillnad. Enligt det gamla avtalet var semestertillägget 1,25 procent. Om du har en lön på 26 500 kronor i månaden och 25 semesterdagar innebar det att du fick ett semestertillägg på 8 280 kronor förra året.

Med 0,8 procents semestertillägg kommer du istället att få ut 5 300 kronor, alltså nästan 3 000 kronor mindre om året eller 250 kronor mindre i månaden.

Om du tjänar 45 400 kronor blir minskningen 5 100 kronor om året, eller 425 kronor i månaden.

Men sänkningen sker inte på en gång, utan genomförs stegvis de närmaste fem åren. I år är semestertillägget 1,16 procent, alltså 0,09 procentenheter lägre än förra året. Först år 2021 kommer semestertillägget att ligga på 0,8 procent.

Samtidigt höjs alltså pensionsavsättningarna. Om du har en lön på 26 500 kronor i månaden och är 28 år gammal idag beräknas du få 660 kronor mer per månad när du väl går i pension i och med det nya avtalet, en ökning med 20 procent jämfört med det gamla. Det visar de beräkningar som SPP Konsult har gjort på uppdrag av FTF.

Om du tjänar 45 400 kronor i månaden och är 30 år beräknas du få 1 240 kronor mer per månad i pension, en ökning med 8 procent.

– Den allmänna pensionen minskar successivt för varje årskull. Det betyder att den som är ung idag kommer vara helt beroende av en bra tjänstepension. Därför känns det helt rätt att vi fått igenom ökande avsättningar till tjänstepensionen enligt en modell som gör stor skillnad för branschens unga, säger Anders Johansson.

För de som har nära till pension blir det nya avtalet däremot inte lika fördelaktigt. De kommer inte hinna få del av de ökade pensionsavsättningarna i samma utsträckning, men kommer ändå att få lägre semestertillägg.

publicerad
13 juni 2017
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram