Så påverkar strejkvarslet FTF:s förhandling med FAO
– Vi följer noga utvecklingen mellan Unionen och Almega, eftersom det som händer där är intressant för oss och innehållet i vårt eget avtal, säger FTF:s förhandlingschef Jerry Hedanius.

Så påverkar strejkvarslet FTF:s förhandling med FAO

Unionen och Sveriges ingenjörer har varslat om strejk, som bryter ut på måndag, om de inte kommer överens med arbetsgivarna i Almega. Konfliktfrågorna är höjda avsättningar till pensioner och flexpension – som också är två av FTF:s viktigaste frågor i avtalsrörelsen.

– Vi berörs inte direkt av den konflikten, utan vi sitter fortfarande vid förhandlingsbordet med vår motpart FAO och hoppas komma fram till ett nytt avtal förhandlingsvägen, säger FTF:s förhandlingschef Jerry Hedanius.
– Däremot följer vi utvecklingen noga mellan Unionen och Almega, eftersom det som händer där är intressant för oss och innehållet i vårt eget avtal.

FTF vill öka pensionsavsättningarna till tjänstepensionen, och det verkar vara något som de har fått gehör för hos arbetsgivarna.
– Min uppfattning nu är att FAO delar den synen, säger Jerry Hedanius.
Däremot har parterna inte än kommit överens om hur dessa ökade inbetalningar till tjänstepensionen ska finansieras.
– Vi fortsätter att diskutera detta med FAO, liksom möjligheten att kunna gå ner i arbetstid för den som närmar sig pensionsåldern.

Vad gäller den andra stora frågan i avtalsförhandlingarna – siffran för löneökningar – är FTF och FAO överens sen tidigare om att förhålla sig till märket, det vill säga den siffra som industrins parter kommit fram till. Med största sannolikhet blir därför lönenivån i det centrala avtalet mellan FTF och FAO 2,2 procent.

Omställningsstödet är en annan fråga som är uppe till diskussion. Försäkringsarbetsgivarna har tidigare i förhandlingarna klargjort att de tycker att nuvarande stöd kostar för mycket.
– Den som blir av med sitt arbete ska få den hjälp som krävs för att få ett nytt jobb. Att stärka den tryggheten är viktig och vi har tillsammans med FAO tittat på hur en sådan lösning kan se ut, säger Jerry Hedanius.

Text: Åsa Berner

publicerad
14 april 2016

#Finansfredag

Finanslivs redaktörer Aron Sigblad och Anna de Lima Fagerlind om det senaste som hänt i finans- och försäkringsbranschen, vilka trender som påverkar branschen och vad Finansliv har på gång just nu. Nytt avsnitt varje fredag.
Se #finansfredag här
Dagens ord. #finansinspektionen meddelade idag att det kontracykliska buffertvärdet höjs till 2,5 procent 19 sep 2019.
En av våra mest lästa texter handlar om ett av våra längsta ord. Säg det snabbt tre gånger! #finansliv #idd
Taina Malén, global marknadsdirektör för Star Stable, som gjort succé världen över med sitt hästspel riktat mot unga tjejer, kommer berätta hur man bygger ett starkt community kring sin produkt och får engagerade användare. Missa inte Fintech Stockholm på Berns den 27 september.
Fintech Stockholm nästa! Den 27 september anordnar Finansliv och Breakit en heldagskonferens ihop. Boka din biljett idag för en dag med kunskap, nätverkande och inspiration. Spana in hela programmet i länken i bion.
En vecka senare och vi är fortfarande så glada att så många sprang Finansloppet!
Följ @Finansliv på Instagram