Lånbyte tar in 10 miljoner från Collector
Alexander Widegren, vd på Lånbyte, som snart byter namn till Enkla.

Lånbyte tar in 10 miljoner från Collector

Det går bra för Lånbyte.se. På årets första 80 dagar har fintechbolaget redan passerat hela förra årets affärsvolymer. Lånbyte nådde break even i mars, efter tre år. Med ett kapitaltillskott på 10 miljoner från Collector Ventures gör nu bolaget nya digitala satsningar.

Lånbyte kallar sig ”Sveriges ledande digitala bolåneförmedlare”. Bolaget vänder sig till konsumenter med befintliga bolån och erbjuder sig att pruta ner deras bolåneränta. Med en snittränta på 1,28 procent har Lånbyte den lägsta förmedlade snitträntan i Sverige.

– I slutet av 2017 kommer vi att ha nära 200 000 kunder. I snitt sparar de 21 000 kronor per år genom vår tjänst. Sedan start för tre år sedan har vi sparat 250 miljoner i sänkta räntekostnader för våra kunder, säger Alexander Widegren, grundare och vd för Lånbyte.

Att få förslag på bolåneräntor från andra aktörer kostar inget, men vill kunden genomföra ett byte betalar hen 795 kronor för tjänsten. Hela processen är digitalt och bara tre av de tolv anställda på Lånbyte arbetar direkt mot kunderna i telefon och mejl – övriga arbetar med utveckling och marknadsföring. Med det nya kapitaltillskottet i ryggen har några fler utvecklare och marknadsförare just anställts.

– Vi vill fortsätta resan mot mer automatisering som gör nytta för våra kunder, och som effektiviserar bolånemarknaden. Vi är födda digitala och resan tar aldrig slut. Att ha lönsamhet är visserligen ett härligt hörn att sitta i, men nu accelererar vi igen och lämnar det hörnet, säger Alexander Widegren, som kommer att medverka på Finanslivs event Business Model Finance på Nalen den 23 mars.

Det var faktiskt vid Finanslivs event Fintech Stockholm i höstas som Alexander Widegren fick kontakt med Lena Apler, grundare av Collector bank. Båda medverkade på eventet, och Lånbyte vann den tävling där tre startups fick pitcha sin affärsidé inför publiken, Lena Apler och investeraren Staffan Persson. Efteråt klev Lena Apler fram till Alexander Widegren och sa: ”Jag har inget pokerface, söker ni pengar?”.

– Vi ser en fortsatt potential för nya digitala satsningar inom bolånesegmentet. Tillsammans med Collector kan vi driva digital tillväxt. Vi har en ambitiös affärsplan och det gör relationen självklar, säger Alexander Widegren nu.

Han anser att marknaden för bolån har en stabil tillväxt och att intresset är stort för bostadsmarknaden. Bolånemarknaden uppgick 2016 till cirka 2 850 miljarder kronor, och runt 15 000 handläggare hanterar 260 000 bolån per år, av vilka hälften är flyttar mellan banker.

– Årligen innebär det i snitt 15 bolån per lånehandläggare. Var och en av Lånbytes handläggare hanterar mer än 1 300 bolån per år. Antalet bolånehandläggare i bankerna kommer absolut att minska med digitaliseringen, tror Alexander Widegren, vars företag snart byter namn till Enkla.com.

Han påpekar att fintechbolagen är otroligt sköra – en regeländring och hela affären kan falla. Många klarar sig inte heller utan ett bra samarbete med banker. Därför gäller det att ha stenkoll på compliance, regelefterlevnad, och det har Lånbyte. Företaget har även ”smygstartat” nya tjänster inom försäkringar.

– Vi ser att Lånbyte har lyckats ge kunden en effektiv digital tjänst för bästa möjliga villkor på bolån. I nästa fas ser vi en sådan tjänst för andra lånekunder, kortkunder och kanske också spar- och pensionskunder, säger Lena Apler.

Text: BrittMari Lantto
Foto: Alexander Donka

publicerad
17 mars 2017
Sista chansen att anmäla sig! Snart är det dags för #finansloppet igen! På fredag är sista anmälningsdagen. Gå in på finansliv.se och boka din plats!
NY SPONSOR. @naprapatlandslaget är på plats när branschen springer Finansloppet den 5 september!
NY SPONSOR. @nicks.se är på plats och delar ut chokladbars till alla som springer Finansloppet den 5/9 på Stockholms stadion.
NY SPONSOR. Nu är det klart - @thenaiainitiative är på plats och delar ut dryck till alla som springer Finansloppet.
Den 5 september springer branschen Finansloppet. ✔️Start och mål på Stockholms Stadion. ✔️3,8 km i Lill-Jansskogen. ✔️Picknick och branschmingel efter loppet. ✔️Spring, jogga eller promenera i skogen. www.finansloppet.se #finans #löpning #bank #försäkring
Anmälan är öppen! #finansloppet2019
Följ @Finansliv på Instagram