Gå direkt till textinnehållet
Foto: Oskar Omne

»Längsta pendlingsavståndet jag haft har varit 5 mil enkel resa«

Kollegan HALLÅ DÄR...... Anders Boman, som arbetar på Group Compliance på SEB, är åretruntcyklist och ordförande i cykelsektionen på SEB.

Hur länge har du varit cykelpendlare?

– Oj, det är länge. Jag upptäckte att det var ett bra sätt att ta sig fram när jag pluggade på KTH och hade flyttat till innerstan. Senare när jag träffade min fru fick jag en svärfar som hade cyklat Vättern­rundan 25 gånger, och blev själv anmäld att cykla den. Jag cyklade första gången med ett gäng brandmän och sista halvan av loppet var det två grader och regn, men jag tog mig i mål på ungefär 10 timmar i alla fall.

Foto: Oskar Omne

Hur långt har du till jobbet?

– Just nu jobbar vi hemifrån så det blir ingen cykelpendling, men det är cirka 1,5 mil enkel resa för mig. Längsta pendlingsavståndet jag haft har varit 5 mil enkel resa, men då fick jag ofta skjuts hem i bil med någon arbetskamrat, det tog lite för lång tid att köra båda vägarna. SEB har sedan ett par år tillbaka ett stort cykelgarage med plats för drygt 1 000 cyklar, utrustat med omklädningsrum och meck-hörna. Ambitionen är att få så många som möjligt att ta cykeln till jobbet. Jag brukar cykla på en hybridcykel till jobbet, på fritiden älskar jag att köra mountainbike i skogen.

Vad är det bästa respektive sämsta med att cykelpendla?

– Det kan kännas motigt när det är blåsigt och kallt, men tricket är att klä sig rätt. Då känner man sig ändå uppfriskad efter en cykeltur hem från jobbet, man har ventilerat av sig och fått en daglig dos motion. Jag kan köra på cykelbana 95 procent av min väg till jobbet, alla kan ju inte det och det kanske kan kännas otryggt. Det var många på SEB som aldrig hade prövat att cykla till jobbet när vi drog igång cykelsatsningen. Som hjälp på traven hade vi rutinerade cyklister som guidade den bästa och tryggaste vägen och hämtade upp vid olika stopp. Det är många som fastnat för cykelpendling efter det.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord