Gå direkt till textinnehållet
Lena Apler är kvinnan som byggde sin egen bank och som reste sig efter en fruktansvärd chock.
Lena Apler är kvinnan som byggde sin egen bank och som reste sig efter en fruktansvärd chock.

Lena Apler: »Jag är ofta stolt och glad – men aldrig riktigt nöjd«

Lena Apler är kvinnan som byggde sin egen bank och som reste sig efter en fruktansvärd chock.

Lena Gunilla Apler

Personligt:
Född:
1951
Bor: Lägenhet i centrala Göteborg och på lantställe i norra Halland
Familj: 
Hjalmar, egensinnig dvärgschnauzer, mamma Thorborg, 86
När jag inte jobbar: ”…tränar jag, crosstraining utomhus och yoga. Hunden tar också tid. Umgås mycket och gärna med vänner.”
Last: ”Många! Till exempel champagne, choklad, klänningar.”
Okänd talang: ”Jag gillar att dansa. Och jag är en jäkel på svänga ihop goda och trevliga middag snabbt.”

 

Styrelseuppdrag:
Collector Bank AB, styrelseordförande
Collector AB, styrelseordförande
SkiStar Aktiebolag, ledamot
Platzer Fastigheter Holding AB, ledamot
Exceed Capital Sverige AB, ledamot
Västsvenska Handelskammaren Service AB, ledamot
Colligent Inkasso AB, styrelseordförande
Mitt Liv AB (svb), styrelseordförande

 

Utmärkelser:
2008: Inträder på Veckans Affärers lista Näringslivets Mäktigaste Kvinnor
2010: Årets finansprofil i Göteborg, Göteborgs stad
2011: Årets Entreprenör av Ernest & Young
2013: Årets vd för mellanstora bolag av ledarskapssajten Motivation
2015 och 2016: Näringslivets Mäktigaste Kvinna – entreprenörsklassen av Veckans Affärer
+ Syns ofta på Passion for business ”Bråkigaste-listan

 

På 17 år har hon drivit kreditbolaget Collector till börsnoterad bank. Med ökad vinst varje år. Men Lena Apler, 65, tänker inte slå sig till ro – framtiden är för spännande.
– Finansbranschen är mitt i en omvälvande fas. Den är väldigt lockande att vara med i.

Få kvinnor i finansbranschen fyller uttrycket »a selfmade woman« bättre än Lena Apler, grundare och styrelseordförande i Collector. Tillsammans med Johan Möller startade hon finansbolaget Collector 1999 och har varit dess vd till för två år sedan. I dag är hon styrelseordförande för vad hon själv beskriver som »en innovativ digital nischbank«.
I maj 2015 fick de sin eftersträvade bankoktroj och 10 juni noterades bolaget på Nasdaqs midcap-lista. Det har varit ett intensivt år, eller egentligen två.
– Vissa dagar blir lite andfådda, säger Lena Apler, och ler lite menande i göteborgsk underdriftshumor.
– Vi har varit under finansinspektionens tillsyn länge och jag trodde det skulle finnas en liten gräddfil. Men det fanns det inte.

»Jag trodde det skulle finnas en liten gräddfil. Men det fanns det inte.«

Delvis berodde det på att 2014 var något av EU-förbannelsens år med många nya bankdirektiv. Det gjorde att finansinspektionen hela tiden kom med nya frågor på nya EU-regler. Lena Apler beskriver det som en ”ständigt skapande process” där de fick bygga vägen framför sig under resans gång.
– Det fanns inga guidelines. Compliance och CRO, riskkontroll, fanns inte för fem år sedan – de kraven kom genom dessa EU-regler.
Hon har förståelse för de EU-regler som föddes genom den globala finanskrisen efter Lehmankraschen, men säger samtidigt:
– Det går inte att reglera bort alla risker.

Å andra sidan finns vissa synergier i att söka bankoktroj och börsnotera på samma gång:
– Man kan tro att det är helvetet på jorden att ägna sig åt två sådana projekt samtidigt, men kraven är likartade. Och nu är vi bank och vi är på börsen. Noteringskursen var 55 kronor – i dag ligger den kring 140, säger hon rappt.
Check på det.

Lena Apler ger ett direkt och mycket konkret intryck. Vi ses i lobbyn på hotell Kung Carl en snålblåsig dag när hon haft styrelsemöte i Stockholm. Handslaget är fast och blicken klar och stadig. Målmedvetenheten går igen i språkbruket, svaren på frågorna är uppriktigt direkta. Framåtlutad och frank är de ord som kommer för en, framåtlutad i kropp, ande och språk.

Hur har ni tagit Collector från ingenting till mellanstort börsbolag på 15 år – dessutom med lönsam tillväxt varje år?
– Tänk, det undrar jag också. Men det är väl resultatet av många människors hårda arbete och en persons envishet och målmedvetenhet. Tillväxt och utveckling – det är vad som driver mig. I bankbranschen är det inte lätt att vara liten.

Håll dig uppdaterad med Finanslivs nyhetsbrev

Din e-postadress kommer enbart att användas för att skicka ut nyhetsbrev och relevant information som inbjudningar från Finansliv. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Vuxit har de gjort. I dag har bolaget drygt 370 anställda och omsätter knappt 1,2 miljarder enligt årsredovisningen för 2014, där årets vinst efter skatt landar på 268 miljoner. Hon framhåller stolt att de vuxit organiskt med en årlig snittillväxt på 34 procent sedan start och en resultatökning på över 50 procent varje år.
– Den takten fortsätter. Marknaden växer och jag ser ingen anledning till att tillväxten skulle avta.
Tänker hon efter kan hon ändå skönja några huvudstråk bakom Collectors framgång:
– Vi har alltid varit öppna för frågan: Vad behöver marknaden nu? Det farligaste som finns är att hugga sig en affärsidé i sten och hålla sig till den.

Att ständigt omforma verksamheten efter kundernas – framtida – behov kräver innovation. Vilket gör en positiv bolagskultur där man vågar göra fel till en annan framgångsstrategi.
– Om man ska få en utveckling måste man tillåta folk att testa och göra fel.
I tillväxt är det särskilt viktigt att bolagskulturen stöder och göder det, menar hon. Gör man fel kan man göra om och göra rätt, men gör man ingenting så händer heller ingenting.
– Det modet – att våga göra fel – fick jag på Securum.

»Om man ska få en utveckling måste man tillåta folk att testa och göra fel.«

Lena Aplers historia börjar förstås inte med Collector. Grunden lades på 90-talet i Securum. Men för att ta det från början så startade hon som semestervikarie på SEB:s kontor på Östra Hamngatan i Göteborg 1974, i botten på det hus där Collector i dag huserar högst upp. En traineeplats ledde till tolv år i banken innan den gryende entreprenörskänslan pirrade till.
1986 startade Den Norske Creditbank i Sverige och Lena Apler blev en av de tre första anställda och fick vara med och starta verksamheten. När fastighetskrisen i slutet av 80-talet blev en bankkris fick hon en ny utmaning som vd för Securum: att omvandla Nordbankens dåliga krediter till cash. De fick tio år på sig och gjorde det på fem.
– Det var fem år så sprängfyllda av dramatik att de överträffade hela mitt dittillsvarande yrkesliv. Oerhört utvecklande. Vi tog in fastigheter och försatte bolag i konkurs. Sedan sorterade vi in fastigheterna i nya bolag.

Så Lena Apler har inte bara grundat Collector. Som vd för Securum lade hon grunden till Kungsleden, Castellum, Norrporten, Pandox. Men det var en bråkig tid:
– Det var en smärtsam insikt för alla våra motparter: om värdet på fastigheten understiger värdet på lånet är det långivaren som äger fastigheten. Och kämpar du emot så går det inte, men kämpar du med så går det. Vi gjorde också bra rekonstruktioner.
När uppdraget i Securum var klart hade Lena Apler hittat sin entreprenörsidé. Collector började med samma verksamhet som Securum: obeståndsuppdrag, driva in dåliga krediter. Bolaget kallades till och med mini-Securum. Dot.com-eran gav affärsidén bra med jobb ett tag till.
– Men sedan fick jag nog av problemlösarrollen och började bygga ett modernt finansbolag med flera inriktningar.

De började bygga ett vanligt finansbolag med fler verksamhetsgrenar och produkter: inlåning, utlåning, factoring, vanliga finansprodukter till privatpersoner och företag.
Tillväxt kräver kapital och ägandet breddades i flera omgångar. Här står hon i dag med en fullskalig bank på börsen. Fortfarande nyfiken, rastlös, otålig på att se vad som komma skall:
– Jag är ofta stolt och glad, men aldrig riktigt nöjd. Jag vill alltid utforska vad som ligger runt nästa hörn.

Det händer så otroligt mycket i finansbranschen just nu menar hon. I en konkurrentanalys de gjorde nyligen var det inte Nordnet, Avanza, Klarna eller de andra digitala nischaktörerna som framträdde, inte heller de traditionella jättarna. Nej, Google, Facebook var de som nämndes. Och riktigt små nischade tjänstebolag inom ekonomi, plånboksappar som Tink och Dreams.
– För några år sedan hade vi fem IT-personer anställda, i dag har vi 100. Vi bygger våra egna system agilt och i moduler. Man kan lika gärna kalla oss ett IT-bolag med bankverksamhet. Det flyter ihop.

Det är inte lätt att se hur vinden blåser om man står mitt i stormens öga. Och det är ungefär där finansbranschen är, tror Lena Apler. Vad det ska bli av blockchain-tekniken och bitcon-valutan? Det är inte gott att veta. Men att den påverkar framtiden kan vi vara säkra på.
– Det händer så otroligt mycket, vi är mitt i en omvälvning av hela banksystemet. I efterhand kommer man att se det.

Vad ligger runt nästa hörn nu då?
– För Collector? Eller mig? frågar Lena Apler tillbaka.
Frågan är om det är någon större skillnad. Både ja och nej. I dag är hon arbetande styrelseordförande och äger under 5 procent av bolaget.
– Men det känns ändå som mitt bolag. Jag har största delen av mina pengar i Collector, men också största delen av min själ. Vilket är bra för alla aktieägare.

Bolaget är hennes baby på många sätt. Inte bara istället för de barn hon och maken aldrig fick, utan det blev också till stor del den familj som stöttade när hennes man dog i cancer för fem år sedan. Hon berättar rent och avskalat. Öppenhet har varit hennes naturliga angreppssätt hela vägen – det är sådan hon är även i det svåra.
– Thomas fick cancer, opererades och friskförklarades, men fick metastaser som inte gick att bota utan enbart hejdas genom behandling. Då förstod jag att vi aldrig skulle få en ålderdom ihop.
När han gick bort var arbetet ett sätt att vila från sorgen och portionera ut den i hanterbara bitar.
– Jag var rädd att hamna i fosterställning i en konkong av självömkan. Det är en otrolig styrka att ha ett krävande jobb att ägna sig åt under dagarna. Jag kunde blockera sorgen när jag var på jobbet.

Att vara öppen med sorgen för alla, visa sina behov av umgänge, tårar men också skratt var viktigt. Det tog tre år.
– Man får vara lite tärande för andra ett tag, men jag kunde också komma på mig med att skratta och vara glad. Man har många skikt i sin personlighet. Nu kan jag sakna Thomas, men jag sörjer inte längre, säger hon.

Tydlighet och tillit har även präglat hennes ledarskap:
– Det tycker jag är bra. Dessutom vill jag gärna vara en inspirerande och entusiasmerande ledare. Tillåtande.
Lena Apler kan inte direkt nämna några förebilder i ledarskap. Hon kom fram till att hon ju måste vara sig själv. Även som chef.
– När jag insåg det började jag aktivt väga mina egenskaper för att öka de positiva sidorna. Jag vet att jag också kan vara krävande och otålig. Då får man veta att dämpa de sidorna så att det blir rimligt. Det viktigaste för en ledare är att sätta tydliga mål och kommunicera dem bra. Då kan inget gå riktigt fel.

Gör hellre fel, gör om, gör rätt än att inte göra något alls. Över lag tycker hon dock att det är viktigt med förebilder. I mars utsågs hon till Näringslivets mäktigaste kvinna på entreprenörslistan av Veckans Affärer för andra året i rad, en lista hon frekventerat sedan 2008. Finansbranschen är inte så dålig på jämställdhet, tycker hon. Och det blir allt bättre. I senaste Allbrightrapporten (som kartlägger andelen kvinnor respektive män på ledande positioner) gick finansbranschen starkast framåt.
– Jag tycker mig se en förbättring, även inom fintech, säger hon om än lite tveksamt.

»Männen söp bara upp pengarna, medan kvinnorna fick fart på affärer.«

Lite orolig är hon allt att bristen på kvinnor inom tekniksektorn smittar finansbranschen där vi ändå har många kvinnor på ledande positioner; SEB:s Annika Falkengren förstås, och nu Birgitte Bonnesen på Swedbank, Handelsbanken har många kvinnor som chefar över stora affärsområden.
– Då hoppas man att fintech inte river ner det. Men jag tror inte det. Även om många startuper görs av killar finns det tjejer i fintechleden också. Till exempel två beundransvärda tjejer, Mai Thai och Nanna Stranne som startat Sigmastocks här i Göteborg.
Över lag är det Lena Aplers mycket bestämda åsikt att kvinnors entreprenörskap är en underutnyttjad samhällskraft som måste uppmuntras. Det manifesteras i Collectors verksamhet både i Sverige och världen. Internationellt har bolaget engagerat sig i Hand-in hand, som ger kvinnor i utvecklingsländer mikrolån för att starta företag.
– Männen söp bara upp pengarna, medan kvinnorna fick fart på affärer och skickade barnen till skolan.

Lena Apler insåg att behovet fanns även på hemmaplan. Collector skapade produkten entrélån på 100 000 kronor, amorteringsfritt första året, för invandrarkvinnor som ville bli företagare men inte hade startfinansiering.
Det som gör gott i samhället är inte sällan en lönsam affär även för företaget. Ett annat av bolagets engagemang är Mitt Liv, ett samhällsnyttigt företag som ger högutbildade utlandsfödda kvinnor praktikplats och mentorskap där Lena Apler också sitter i styrelsen. Det har försett Collector med en mängd praktikanter. Och ny kompetens.
– Jag har fastanställt flera av dem. Det är ett partnerskap där vinsten verkligen går i båda riktningarna. Jag har fått kontakter och kunskap jag aldrig fått på annat sätt, säger hon i dag.

För en nyfiken och driven affärskvinna kan ett plus ett bli både tre och fyra. Det gäller att ta de tillfällen som dyker upp. Ett sådant grep hon för några månader sedan. En ”tidig startup med sympatisk affärsidé” klev in på Collectors kontor. Ett gäng som utvecklat en pensionstjänst där man kan jämföra sig med de bästa i sin åldersgrupp och skugga deras placeringar.
– Du delar information med andra. Det tycker jag är en sympatisk tanke. Femtusen hjärnor tänker ju bättre än fem, säger Lena Apler.

Det slutade med att hon gick in som privat investerare eftersom ”Collector inte har den grejen”.
– Jag ville kapa åt mig den exklusiva tjänsten för Collector. Nu är det en gratistjänst för våra kunder.
Vad man inte gör med den ena handen kan man göra med den andra – gränserna är flytande. Framför allt kan det vara ett sätt att tjuvkika på vad som händer runt nästa hörn.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord