Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

»AI blir överlägsen för kunddata«

2020-talet Kommer AI ta över bankbranschen? Lena Apler, ordförande Collector Bank, om 2020-talets finansbransch:

Om AI:

– Bankerna är nu i en process där de försöker lära sig att hantera AI och machine learning och förstå hur tekniken kan användas så effektivt som möjligt. När den implementeringen och integrationen är klar kommer utvecklingen att gå fort. Tekniken kommer hjälpa bankerna att bland annat dra mycket bättre och snabbare slutsatser än med manuell analog analys, vilket exempelvis kommer leda till bättre kreditgivningsbeslut och att fler misstänkta penningtvättsfall kan avslöjas. Inom alla repetitiva uppgifter där det krävs enorma mängder data för att skaffa sig en riktig uppfattning, där är AI överlägsen.

Om blockchain:

– Tekniken är inte bara ett nytt sätt att hantera data, utan är också en enorm trygghets- och säkerhetsfaktor eftersom det finns en spårbarhet i blockkedjan samtidigt som informationen som journalförs inte går att manipulera. Teknologin har stor potential att slå igenom under 2020-talet. Jag är dock lite förvånad att utvecklingen och användandet hittills inte har kommit längre.

Läs också

»Vi kommer gå mot allt mer specialisering«

Om storbankerna:

– Storbankerna kommer inte att hotas till sin existens. Särskilt inte på företagssidan där storbolagen kommer att känna igen sina storbanker. Däremot kommer vi se fler nischaktörer med ett smalare produktutbud som utmanar bankerna på privatsidan. Det så kallade helkundsgreppet kommer att försvinna. Kunder kommer ha olika banker för olika tjänster, som det bästa bolånet eller bästa sparandet.

Om fintechs framtid:

– Fler fintechbolag kommer fortsätta att försöka etablera sig, men många kommer vara för små, växa för långsamt och samtidigt efterlikna varandra lite för mycket. Effekten av det tror jag kommer vara konsolidering på olika håll där fintechbolag slås ihop och bildar lite större enheter. Fintechbolagen kommer också närma sig storbanker, försäkringsbolag och pensionsbolag med ökade samarbeten där fintechs exempelvis agerar underleverantörer. Det kommer vara allt svårare att slå sig fram, så jag tror man ska vara väldigt glad om det kommer fram ett och annat guldkorn som Klarna eller Izettle under decenniet.