Gå direkt till textinnehållet
Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening. Foto: Karl Gabor

Ljusgröna fonder tappar – mörkgröna växer

Svenskarnas sparande i ljusgröna fonder minskar för andra kvartalet i rad, liksom det totala fondsparandet. Men sparandet i mörkgröna fonder ökar, visar ny statistik från Fondbolagens förening. »De mörkgröna fonderna sticker ut«, säger sparekonomen Philip Scholtzé.

Svenskarnas sparande i fonder minskade under andra kvartalet, men inte lika mycket som under första kvartalet. Nästan 15 miljarder kronor togs ut ur så kallade ljusgröna fonder, det vill säga fonder som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper. Under första kvartalet var motsvarande summa 40 miljarder, visar kvartalsdata från Fondbolagens förening.

– Vi har sett utflöden ur fonder hela det första halvåret. Det hänger ihop med hur marknaden har rört sig, när börserna går bra sparar man mer i fonder, när det går sämre tar man ut pengarna. Det handlar inte om de ljusgröna fonderna specifikt, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening.

Majoriteten av de fonder som svenskarna sparar i är nämligen ljusgröna fonder. Fondförmögenheten i ljusgröna fonder uppgick till 5 070 miljarder kronor per den sista juni, vilket motsvarar 89 procent av den totala fondförmögenheten.

Mörkgröna fonder, alltså fonder med hållbara investeringar som mål, står endast för 4 procent av den totala fondförmögenheten. Men sparandet i mörkgröna fonder har ökat, både under första och andra kvartalet.

– De som sparar i mörkgröna fonder har sannolikt gjort ett aktivt val med fokus på hållbarhet och en långsiktighet som gör att man inte bryr sig om att börsen går ner just nu, säger Philip Scholtzé.

Sparandet i fonder 2022

  • Sparandet i ljusgröna fonder minskade med 40 miljarder kronor under första kvartalet och med 15 miljarder under andra kvartalet.
  • Sparandet i mörkgröna fonder ökade med drygt 5 miljarder under första kvartalet och med 2 miljarder under andra kvartalet.
  • Sparandet i övriga fonder ökade med knappt 2 miljarder under första kvartalet och med knappt 10 miljarder under andra kvartalet.

Källa: Fondbolagens förening

Mest har dock sparandet i övriga fonder ökat under första och andra kvartalet. Det beror främst på ett ökat intresse för hedgefonder, enligt Fondbolagens förening.

– När börsen går kräftgång så görs uttag från aktiefonder, och har man en försiktigare riskprofil så söker man sig till hedgefonder eller räntefonder som då har större chans för positiv avkastning. Många sparare tycker det känns tryggare, säger Philip Scholtzé.

Innebär det att hållbarheten kommer att få stå tillbaka, ifall börsfallet fortsätter?

– Det är svårt att dra den slutsatsen, eftersom de ljusgröna ändå utgör majoriteten av fondsparandet. Utflödet är väldigt litet, sett till det totala fondsparandet.

På längre sikt tror Philip Scholtzé att det hållbara sparandet kommer öka.

– Jag tror definitivt att det är fler som kommer spara hållbart framöver. Våra undersökningar visar att många sparare vill spara hållbart, men tycker det är svårt att utvärdera vad en hållbar fond är. Där händer det mycket nu kring regelverk inom EU, jag tror bara att vi är i början av den utvecklingen.

Håll dig uppdaterad med Finanslivs nyhetsbrev

Din e-postadress kommer enbart att användas för att skicka ut nyhetsbrev och relevant information som inbjudningar från Finansliv. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord