Gå direkt till textinnehållet
Det nya omställningsstudiestödet hanteras av CSN. Foto: Mostphotos

Många söker nya studiestödet

8 600 personer sökte det nya omställningsstudiestödet redan första veckan. Det är betydligt fler än vad CSN räknat med.

Det nya statliga omställningsstudiestödet trädde i kraft den 1 oktober. Det är riktat till personer mitt i arbetslivet som vill bredda sin kompetens, och hanteras av CSN. Myndigheten hade räknat med omkring 5 300 ansökningar under hela 2022, men fick in 8 600 ansökningar redan första veckan, rapporterar Ekot.

– Vi visste att det kunde finnas ett stort intresse, men att det skulle vara så här stort hade vi ingen aning om, säger Joacim Strömblad, utredare på CSN:s rättsavdelning, till Ekot.

Studiestödet är riktat till dem som redan är etablerade på arbetsmarknaden och vill vidareutveckla sig inom sitt arbetsområde eller byta inriktning. För att få stödet måste man vara mellan 27 och 62 år, och ha jobbat minst åtta år. Studiestödet består av ett bidrag på upp till 80 procent av lönen samt ett valfritt studielån.

Det stora trycket kan innebära längre handläggningstider, enligt CSN.

– När det dyker upp så här många ansökningar kan handläggningarna dra i väg lite, säger Joacim Strömblad till Ekot.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord