Gå direkt till textinnehållet
Åsa Frisk, Sofia Johansson och Maria Kavén Buder deltar i mentorprogrammet på Sparbanken Rekarne. Foto: Marie Bremberg

Mentorprogram ska ge fler kvinnliga chefer på Sparbanken Rekarne

Sparbanken Rekarne har bara en kvinna i högsta ledningsgruppen. För att jämna ut könsbalansen har banken nu startat ett mentorprogram för kvinnor.

– Vi kände att vi är duktiga på kvinnliga ledare på mellanchefspositioner och har många avdelningschefer är kvinnor. Men sedan verkade det som det fanns ett osynligt glastak som gjorde att vi inte hade lika många kvinnor på ledningsnivå, säger Anders Skepplund, administrativ chef på Sparbanken Rekarne.

De kvinnor som ville delta i programmet fick ansöka och gick igenom tester. Sex kvinnor ansågs ha potential att bli chefer och fick börja programmet. Under tre år får de ha olika chefer i organisationen som mentorer och de får följa dem i deras vardag, så kallad shadowing. Man byter mentor efter maximalt tre månader för att få se alla delar av verksamheten.

Dessutom får de ett teoretiskt ledarskapsprogram och får tillgång till en konsult som coachar dem enskilt och i grupp.

– Vi har inte kört något likande tidigare så vi lär oss under tiden, säger Anders Skepplund.

– En viktig del är att man får följa chefer i deras vardag. Man inser att driva bolag inte är hokus pokus utan handlar mycket om sunt förnuft och magkänsla.

Några av deltagarna är redan chefer på lägre nivå andra är inte chefer i dag.

– När vi testade dem såg vi att de hade alla fallenhet för att ha ett ledarskap i sin yrkesroll, vissa mer operativa och andra har mer organisatorisk förmåga.

Men det finns inga garantier att programmet ska leda till höga chefstjänster.

– Vi har inte öronmärkt ett antal tjänster, men visst räknar vi med att de kommer att ta positioner i verksamheten framöver.

Anders Skepplund.
Anders Skepplund.

Varför tror ni att ni har haft svårt att hitta kvinnor till ledande befattningar?

– Det blir svårare rent generellt att få medarbetare att ta ledande befattningar, jag har hört det från flera banker. Man känner inte att den premie man får i alla lägen är värt det jobb man gör. Många tycker inte att det är värt den press det innebär att vara mellanchef.

– Vi vill ge en strategi som gör att det går att kombinera ett chefsjobb med resten av livet. Vi är en ganska liten arbetsgivare som är flexibla. Det kan ge oss större möjligheter att få fler kvinnor i ledande befattningar.

Unn Edberg