Gå direkt till textinnehållet

Min kollega kramas när vi hälsar – hur ska jag få henne att sluta med det?

Frågor och svar Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: En av mina kolleger ger alltid en kort kram som hälsning när vi ses. Det är egentligen inget olämpligt över kramen och vi är båda kvinnor. Hon kramar andra på arbetsplatsen också. Men jag vill inte kramas med mina kolleger. Hur kommer jag ur det här på ett bra sätt?

Annmarie Palm: Det är en intressant fråga detta med kramar på jobbet. Jag kan personligen tycka att kramandet i arbets­livet överlag har blivit lite för utbrett. Nuförtiden kramas det ju ofta även i avslutet av ett första möte med en person. Missförstå mig inte. Det är klart att jag förespråkar ett vänligt förhållningssätt till alla vi möter i våra jobb. Men att krama en annan person kan tyckas vara relativt privat och vi är nog ändå en del som inte alltid reagerar positivt av kramar på jobbet – även om vi gillar de som vill krama oss.

Ofta när jag själv sträcker fram handen för att säga tack och adjö efter ett externt möte säger den jag har framför mig »nej men vi kramas väl?«. Personen ifråga tar mig sedan i famn, utan att invänta mitt svar och godkännande.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vett och etikett i arbetslivet?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Det är ju egentligen ingen stor sak. Men, faktum är att jag har och vill behålla en privat sfär. I mitt fall är det kopplat till min integritet vilket innebär att en oönskad kram kan kännas något kränkande. Inte alltid, men ibland.

Så jag skulle vilja uppmana dig att säga till. Vänligt. Jag utgår ifrån att du träffar din kollega ganska ofta. Varför ska du då behöva reagera som du gör på varje kram?

Att visa integritet leder allt som oftast till ökad respekt, och det behöver ju inte vara något negativt. Tvärtom.

Du skulle till exempel kunna säga så här till din kollega: »Förlåt att jag inte sagt det förut, men jag är egentligen inte så kramig av mig. Det har inte med dig att göra. Jag tycker bra om dig. Men jag känner att jag vill säga det, så att du vet«.

Svaret gavs i april 2019.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord