Min kollega kramas när vi hälsar – hur ska jag få henne att sluta med det?

Min kollega kramas när vi hälsar – hur ska jag få henne att sluta med det?

Frågor och svar Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: En av mina kolleger ger alltid en kort kram som hälsning när vi ses. Det är egentligen inget olämpligt över kramen och vi är båda kvinnor. Hon kramar andra på arbetsplatsen också. Men jag vill inte kramas med mina kollegor. Hur kommer jag ur det här på ett bra sätt?

Annmarie Palm: Det är en intressant fråga detta med kramar på jobbet. Jag kan personligen tycka att kramandet i arbets­livet överlag har blivit lite för utbrett. Nuförtiden kramas det ju ofta även i avslutet av ett första möte med en person. Missförstå mig inte. Det är klart att jag förespråkar ett vänligt förhållningssätt till alla vi möter i våra jobb. Men att krama en annan person kan tyckas vara relativt privat och vi är nog ändå en del som inte alltid reagerar positivt av kramar på jobbet – även om vi gillar de som vill krama oss.

Ofta när jag själv sträcker fram handen för att säga tack och adjö efter ett externt möte säger den jag har framför mig »nej men vi kramas väl?«. Personen ifråga tar mig sedan i famn, utan att invänta mitt svar och godkännande.

Det är ju egentligen ingen stor sak. Men, faktum är att jag har och vill behålla en privat sfär. I mitt fall är det kopplat till min integritet vilket innebär att en oönskad kram kan kännas något kränkande. Inte alltid, men ibland.

Så jag skulle vilja uppmana dig att säga till. Vänligt. Jag utgår ifrån att du träffar din kollega ganska ofta. Varför ska du då behöva reagera som du gör på varje kram?

Att visa integritet leder allt som oftast till ökad respekt, och det behöver ju inte vara något negativt. Tvärtom.

Du skulle till exempel kunna säga så här till din kollega: »Förlåt att jag inte sagt det förut, men jag är egentligen inte så kramig av mig. Det har inte med dig att göra. Jag tycker bra om dig. Men jag känner att jag vill säga det, så att du vet«.

 

(Svaret gavs i april 2019)

publicerad
23 april 2019
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram