Min kollega kramas när vi hälsar – hur ska jag få henne att sluta med det?

Min kollega kramas när vi hälsar – hur ska jag få henne att sluta med det?

Frågor och svar Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: En av mina kolleger ger alltid en kort kram som hälsning när vi ses. Det är egentligen inget olämpligt över kramen och vi är båda kvinnor. Hon kramar andra på arbetsplatsen också. Men jag vill inte kramas med mina kollegor. Hur kommer jag ur det här på ett bra sätt?

Annmarie Palm: Det är en intressant fråga detta med kramar på jobbet. Jag kan personligen tycka att kramandet i arbets­livet överlag har blivit lite för utbrett. Nuförtiden kramas det ju ofta även i avslutet av ett första möte med en person. Missförstå mig inte. Det är klart att jag förespråkar ett vänligt förhållningssätt till alla vi möter i våra jobb. Men att krama en annan person kan tyckas vara relativt privat och vi är nog ändå en del som inte alltid reagerar positivt av kramar på jobbet – även om vi gillar de som vill krama oss.

Ofta när jag själv sträcker fram handen för att säga tack och adjö efter ett externt möte säger den jag har framför mig »nej men vi kramas väl?«. Personen ifråga tar mig sedan i famn, utan att invänta mitt svar och godkännande.

Det är ju egentligen ingen stor sak. Men, faktum är att jag har och vill behålla en privat sfär. I mitt fall är det kopplat till min integritet vilket innebär att en oönskad kram kan kännas något kränkande. Inte alltid, men ibland.

Så jag skulle vilja uppmana dig att säga till. Vänligt. Jag utgår ifrån att du träffar din kollega ganska ofta. Varför ska du då behöva reagera som du gör på varje kram?

Att visa integritet leder allt som oftast till ökad respekt, och det behöver ju inte vara något negativt. Tvärtom.

Du skulle till exempel kunna säga så här till din kollega: »Förlåt att jag inte sagt det förut, men jag är egentligen inte så kramig av mig. Det har inte med dig att göra. Jag tycker bra om dig. Men jag känner att jag vill säga det, så att du vet«.

 

(Svaret gavs i april 2019)

publicerad
23 april 2019
Sista chansen att anmäla sig! Snart är det dags för #finansloppet igen! På fredag är sista anmälningsdagen. Gå in på finansliv.se och boka din plats!
NY SPONSOR. @naprapatlandslaget är på plats när branschen springer Finansloppet den 5 september!
NY SPONSOR. @nicks.se är på plats och delar ut chokladbars till alla som springer Finansloppet den 5/9 på Stockholms stadion.
NY SPONSOR. Nu är det klart - @thenaiainitiative är på plats och delar ut dryck till alla som springer Finansloppet.
Den 5 september springer branschen Finansloppet. ✔️Start och mål på Stockholms Stadion. ✔️3,8 km i Lill-Jansskogen. ✔️Picknick och branschmingel efter loppet. ✔️Spring, jogga eller promenera i skogen. www.finansloppet.se #finans #löpning #bank #försäkring
Följ @Finansliv på Instagram