Gå direkt till textinnehållet

Min kollega »snor« mina argument

Frågor och svar Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen. 

Fråga: Jag har en kollega som ofta »tar över« mina resonemang och frågor på möten. Om jag säger någonting händer det att kollegan avbryter och fortsätter det jag tänkt säga. Hur får jag honom att sluta med det här?

Annmarie Palm: Att ha en person i närheten­ som dominerar genom att ta över i dialogen kan verkligen vara frustrerande. Och att avbryta är ju i sig en brist på hyfs. Ändå är det relativt vanligt att folk gör just det. Jag upplever dock att de flesta som avbryter och tar över i en diskussion brukar säga förlåt när de väl gör det. De ursäktar sig med anledning av att de i ren entusiasm inte kan hålla sig längre – utan måste meddela sina egna åsikter i ämnet.

Att du upplever att personen i fråga avbryter och också avslutar dina meningar kan förstås även betraktas som en härskarteknik, och det med flera olika bakomliggande orsaker. Först och främst kan det finnas en avsikt att förminska. Kollegan vill kanske briljera med att framstå som den som håller i taktpinnen när det gäller initiativförmåga och kompetens. Samtidigt kan sanningen vara precis det motsatta. Din kollega åker snålskjuts på dina påbörjade meningar på grund av sin egen upplevda inkompetens. Kanske förekommer det även en outtalad konkurrenssituation på jobbet där den som »skriker högst« anses som en vinnare?

Få svar på din fråga

Undrar du något om vett och etikett i arbetslivet?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Oavsett vad, så förstår jag att du vill få honom att sluta upp med sitt beteende.

Mitt förslag är att du exakt i den sekund som du blir avbruten överraskar genom att sätta upp en hand och säga: »Stopp, nu tog du över i min mening här. Jag vill gärna prata till punkt.«. Och så fortsätter du prata. Det kan ju faktiskt även vara så att din kollega behöver bli medveten om sin dåliga vana. Får du därefter ett »förlåt«, så markera tillbaka med ett tydligt och vänligt »tack«.

Svaret gavs i juni 2019.