Gå direkt till textinnehållet

Så minglar du framgångsrikt

Ordet mingel på inbjudan till ett evenemang är för många direkt avskräckande. Är du en av dem? Då kan vår mingelguide vara till hjälp. Här får du tipsen som förvandlar skräckeventet till ett drömscenario.

Tre exitstrategier

Så avslutar du ett mingelsamtal:

  1. Presentera personen för en annan person på minglet.
  2. Boka in en lunch eller fika – och fullfölj löftet.
  3. Nödutgång: WC-ursäkten.

Sophia Sundberg har skrivit boken ”Nätverka bör man, men hur gör man?”. Hon är aktuell på Finanslivs populära frukostevent ”Lär dig mingla!”.

Ett rum fullt av människor, alla verkar känna alla. Och så du då, i ett hörn, med ett krampaktigt tag runt glaset med mousserande och en hjärna tömd på varje tillstymmelse till öppningsreplik.
Men situationen går att undvika – Sophia Sundberg, kommunikations- och marknadsföringskonsult, vet hur. Hon har föreläst om nätverkande sedan 2009, och gav förra året ut ”Nätverka bör man, men hur gör man?”
Den absolut vanligaste frågan Sophia Sundberg får är hur man avslutar ett samtal på ett mingel och går vidare till nästa. Och hon har flera olika exempel på sådana ”exit-repliker”.

Första sättet är att presentera personen vidare för en annan person i rummet.
– Det är ett jättebra sätt att ta in en annan person som jag tycker det vore roligt för den jag pratar med att träffa. Det får båda personerna att känna sig viktiga.
Ett annat sätt att ta sig vidare i minglet är att prata om sitt mål med kvällen.
– Säg ”Gud vad roligt det var att få prata med dig! Kul, nu har jag träffat en av de fem nya personer jag hade som mål för kvällen att träffa.”.
– På det här sättet skickar du också det goda vidare. Den andra personen kommer nu tänka ”Aha, hade Sophia ett mål för hur många hon skulle träffa? Det ska jag ha med.”
Det tredje sättet är en klassiker – lova att ringa upp senare och boka in lunch eller fika. Men då är det viktigt att man också fullföljer det löftet.

Nästa tips är också ett beprövat grepp, nämligen att säga att du ska fylla på från buffén eller hämta mer vatten. Även med den här repliken gäller det att verkligen göra det man säger.
– Du kan inte då direkt vända dig om och säga ”Hej Henrik”, och låta din första samtalspartner stå och undra ”Skulle inte du ta mer mat?”. Det är en varumärkesbyggargrej.
En nödutgång i alla bemärkelser är WC-ursäkten; att du ska pudra näsan, ta en teknisk paus eller hur du nu väljer att uttrycka saken. Den kan du till en gång, max två gånger under en kväll.
– Kommer du inte på något annat så funkar den, men gör det inte för ofta under en kväll. Det får inte bli ”Den där Sophia måste ha världens minsta blåsa”.

Sophia Sundbergs absoluta favorit är däremot att säga i stil med ”Åsa – jätteroligt att träffas, men nu minglar vi vidare. Det är ju därför vi är här”.
När du nu vet allt om hur du ska lämna ett samtal, är det hög tid att titta närmare på hur du faktiskt startar konversationen.
Börja med att rekognosera hur det ser ut i rummet, råder Sophia Sundberg.
– Någon som står själv är väldigt tacksamt att gå fram till – de flesta tycker det är jobbigt att stå ensam vid ett sådant tillfälle, och blir glada om någon kommer fram.
Att börja prata med någon som redan är inbegripen i ett samtal kan vara lite knepigare, men här kan det hjälpa att läsa av kroppsspråket; om folk står i en öppen eller stängd formation. Stängd är då om personerna står mittemot varandra, näsa mot näsa.
Om man istället står mer axel mot axel är det en mer inbjudande, öppen formation.
– De flesta ställer sig i stängda formationer och tänker inte på att det blir exkluderande mot andra. Det är ett tips att stå mer öppet om man vill bjuda in fler i samtalet.

Öppningsrepliken behöver inte vara så komplicerad, tycker Sundberg, utan det kan räcka och säga hej och nämna något med igenkänningsfaktor, något jag vet att personen kan säga något om, som eventet, lokalen vi är i eller maten.
– Undvik däremot att säga något som kan besvaras med ett enkelt nej, som ”såg du nyhetssändningen igår”. Då tar konversationen slut direkt.
Öppna frågor är det som gäller, kanske kan du anknyta till något som en föreläsare sagt innan minglet?
Om man inte kommer på något annat kan det gamla hederliga väder-kortet spelas ut.
– Men ha det som back-up-lösning, inte det första du tar till, för det är ju inte så innovativt.

Sex, politik och religion är däremot ämnen som Sophia Sundberg avråder ifrån på ett mingel.
– Personlig kan man gärna vara, det är bra att man får en känsla för vem du är, men generellt är detta ämnen som är bra att undvika med en person du aldrig träffat innan.
En sak du själv kan göra för att underlätta för andra att komma fram och börja prata med dig, är att ha en accessoar som sticker ut. Det kan vara en pin, brosch, färgglad scarves, snygg slips, bälte eller liknande.
– Det är också något du kan göra själv för att starta en konversation – om någon har på sig något du verkligen gillar – säg det!

Slutligen – se till att följa upp dina nya kontakter efteråt. Lägg till dem på Linkedin, skriv gärna ett mejl och säg hur roligt det var att träffa hen.
Men lägg inte till någon som mottagare av automatiska nyhetsbrev, avråder Sophia Sundström bestämt.
– Det är tyvärr så vanligt, men det är det jag är mest allergisk mot. Det är ett jättebra sätt att sabba sitt varumärke.
Visitkort används i allt mindre utsträckning, men det är annars något Sophia Sundström vill slå ett slag för.
– Jag tycker det är trevligt, det är en liten minibroschyr för dig, som gör att jag kommer ihåg dig längre. Jag hoppas vi fortsätter med dem ett tag till.

Text: Åsa Berner
Bild: iStockphoto

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord