Gå direkt till textinnehållet
min Karriär »Jag har inte stött på några svårigheter i min karriär, eller så ser jag bara livet från den ljusa sidan«, säger Mohammed Salih. Foto: Jonas Eng

Mohammed Salih: »Myt att man inte kan jobba inom finans utan examen«

min Karriär Från yrkessoldat och fibertekniker till Instagramprofil och sparekonom. Mohammed Salih har hittat sin egen väg i finanskarriären.

Mohammed Salih är inte bara robotrådgivaren Fundlers nya spar­ekonom – han är den första. Rollen var hans egen idé. I början av året startade Mohammed Salih eget bolag och jobbade med föreläsningar i samarbete med Fundler. Han ville bevisa för sig själv att han kunde klara det – men att driva eget blev snabbt ensamt.

– Jag är social av mig, jag vill diskutera idéer och träffa kolleger. Jag bestämde mig för att ta ett snack med Fundler och berätta hur det var, att jag gärna ville bli sparekonom. Det är ett mål jag haft länge.

En kort tid senare ringde Fundlers vd Anna-Lena Wretman och erbjöd honom den nya tjänsten.

– Hade jag inte kommit med för­slaget hade de nog inte haft en sparekonom i dag.

Mohammed Salih

Ålder: 29 år.
Bor: Kallinge, Blekinge.
Familj: Sambon Alexandra och dottern Sibel, 2 år.
Intressen: »Fotboll i de lägre divisionerna, både att spela själv och att åka runt i Blekinge och Skåne och titta på matcher.«
Karriär i korthet: Försvarsmakten, Military Work, Eltel, Unga Aktiesparare, Aktiespararna, M Salih Consulting, Fundler.

Vägen in på Fundler är lika egen som resten av Mohammed Salihs karriär och bakgrund. Familjen flydde från kriget i Irak 1995 och tog sig mestadels till fots ända till Nederländerna. Där bodde familjen några år innan ett mord utfört av en asylsökande ändrade den politiska synen på flyktingar i landet. Mohammed Salih och hans familj skulle plötsligt deporteras till­baka till Irak. Men den lilla orten de bodde i slöt upp bakom familjen, och en granne erbjöd sig att köra dem vart de ville i Europa. Det blev Sverige.

Här hamnade de till slut i Kallinge, strax utanför Ronneby i Blekinge. Då var Mohammed Salih 13 år.

– Jag har förträngt nästan hela min barndom, mitt liv började här. Det är bara i Kallinge jag känner mig hemma, säger Mohammed Salih, som nu har flyttat tillbaka och veckopendlar till Stockholm.

Hans första jobb var som soldat. Strax intill Kallinge ligger nämligen F17, Blekinge flygflottilj, och några mil österut finns Karlskrona marinbas.

– Alla blir soldater här. Jag gjorde GMU (grundläggande militär utbildning) efter gymnasiet och sen blev jag kvar i Försvaret.

Men efter två år som yrkessoldat sa både rygg och knän ifrån, och Mohammed Salih fick hjälp av Försvaret att slussas ut i arbetslivet. Han började som fibertekniker på Eltel, först som konsult och sen direktanställd.

Mohammed Salihs tre karriärtips

  1. Visa framfötterna, ta för dig, jobba proaktivt. Kom med förbättringsförslag, ta egna initiativ.
  2. Var på plats lite före och gå lite efter alla andra. Ge alltid 100 procent, cheferna ser det även när du inte tror det.
  3. Luta dig inte tillbaka på din utbildning.

Några år senare tipsade en gammal gymnasiekompis om en tjänst på Unga Aktiesparare som han tyckte att Mohammed Salih skulle söka.

– Det kändes så långt ifrån min verklighet, men jag tänkte »vad är det värsta som kan hända?« Otroligt nog fick jag tjänsten. Det var stort för mig, att få in en fot i finansbranschen.

Aktier kunde han inte så mycket om, men han hade gjort sina första investeringar under tiden på Eltel. På Unga Aktiesparare tog det sedan fart. I samma veva startade han Instagramkontot Mohammeds väg till miljonen, som snabbt fick många följare.

– Pengar var en bristvara när jag växte upp, därför har det alltid varit viktigt för mig.

Efter ett år på Unga Aktiesparare avancerade han till moderorganisa­tionen Aktiespararna, där han blev chef för den lokala verksamheten i Sverige.

Två och ett halvt år senare hade hans Instagramkonto vuxit så mycket att han bestämde sig för att starta eget. Men det tog alltså inte mer än ett par månader innan han i stället blev anställd på Fundler.

Som sparekonom vill Mohammed Salih göra investeringar och aktier tillgängliga för alla. Även dem som liksom han själv inte vuxit upp med »rätt« förutsättningar.

– Jag har inte gått på Handels, jag har bara pluggat 60 poäng företagsekonomi. Folk blir ofta ganska chockade över det när de ser vad jag jobbar med i dag. Det finns en myt om att man inte kan jobba inom finans utan examen.

Hur har då vägen till miljonen gått? Bra, visar det sig.

– Jag nådde miljonen ganska fort. Nu är det mer »Mohammed försvarar sin miljon« med tanke på hur börsen ser ut i dag, säger Mohammed Salih och skrattar.