Gå direkt till textinnehållet
Stefan Karlsson, SEB.

»Några har tyckt att skärmen är lite för liten«

Coronakrisen Hallå där Stefan Karlsson, kontaktansvarig för bankkontor på avdelningen Group Real Estate på SEB, som har beställt 250 skyddsvisir till SEB:s bankkontor.

Nu står nya skyddsskärmar ute på i stort sett alla SEB-kontor. Berätta, vad är bakgrunden till det?

– Vi hade tur och fick tips från en kundrådgivare i banken som har kontakt med ett kundföretag som haft en mindre nedgång i sin ordinarie verksamhet. De kom på idén att börja tillverka skydd via skärmar, och en dag senare pratade vi med företagaren och beställde ett par hundra skärmar. Skärmarna är till för att skydda oss själva, kunden och skapa ökad trygghet på bankkontoren till följd av coronaviruset.

Hur är skärmarna byggda?

– De är en blandning av plexi- och pet-glas i mitten med en hård wellpappram runt om. Det är ett enklare stativ där tanken är att det ska vara lätt att sätta upp.

Hur många skärmar har ni köpt in?

– Första beställningen var på 250 visir. Uppskattningsvis har 90 procent av bankens 200 lokalkontor beställt skärmar.

Vad har reaktionerna varit på kontoren?

– De har varit överraskande positiva. Inledningsvis fanns en del kontor som inte tyckte att de hade det behovet, men alla som har fått skärmar har börjat använda dem. Några har tyckt att skärmen är lite för liten, men tillsammans med att man visar var kunden ska stå och uppmanar att hålla avstånd blir det en rätt bra kombination.

Läs också

Hur har ni det på jobbet?

Kommer in att köpa in fler skyddsvisir?

– Om efterfrågan ökar kommer vi att behöva köpa in fler. I så fall kan det bli aktuellt att titta på andra modeller.

Vilka lösningar tittar ni på då?

– Det går att göra skärmen bredare så att det till exempel blir svårare för kunden att gå runt. Man kan också göra skärmen böjd och förstås högre. Sedan är inte alla kontor byggda på samma sätt, så vi tittar på hur behovet ser ut.

Exempelvis har Ica satt upp tjocka plexiglasskivor vid kassorna för att skydda personalen, har ni funderat på att ta rygg på den lösningen?

– Det viktiga i nuläget var att få ut visiren snabbt och att de skulle vara flexibla att flytta till olika positioner. Det är skillnad mot en kassör på Ica som sitter på samma ställe vid disken. Så ser det inte ut på alla bankkontor, men visst är vi beredda att se på andra lösningar också för att få ett än mer heltäckande skydd.

Känner ni er trygga med att skärmarna ger ett gott skydd?

– Ja, det är mycket bättre än att inte ha något skydd alls. Sedan i kombination med att kunderna uppmanas att hålla avstånd, att personalen är noga med sin handhygien och att det finns gott om handsprit på kontoren tror vi att det här har tillfört ytterligare en säkerhetsnivå.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord