Gå direkt till textinnehållet

När kan jag kräva besked om semestern?

FRÅGOR OCH SVAR Förbundsjurist Henrik Cronier svarar på frågor om vad som gäller i Finansförbundets avtal.

Fråga: Min semesteransökan verkar dra ut på tiden i år igen. Det blir svårt att planera och köpa resor om man inte får ett snabbt besked. Hur långt i förväg kan jag begära att få besked om sommarsemestern?

Henrik Cronier Svarar: Det är frustrerande att inte få besked om sina semesterönskemål i god tid. Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under perioden juni–augusti.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vad som gäller i Finansförbundets avtal?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Semesterplanen för sommaren ska enligt kollektivavtalet mellan Finansförbundet och BAO normalt sett vara klar den 15 april. Lokala avtal kan innehålla avvikande regler när semesterförläggningen ska vara klar. Saknas kollektivavtal gäller att meddelande om semester ska lämnas två månader innan semestern ska påbörjas, i särskilda fall en månad.

Kontakta dina förtroendevalda om du inte fått besked eller hör av dig till facklig rådgivning på Finansförbundet om du inte har förtroendevalda på din arbetsplats.

Svaret gavs i juni 2022.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord