Gå direkt till textinnehållet

När kan jag kräva besked om semestern?

FRÅGOR OCH SVAR Förbundsjurist Henrik Cronier svarar på frågor om vad som gäller i Finansförbundets avtal.

Fråga: Min semesteransökan verkar dra ut på tiden i år igen. Det blir svårt att planera och köpa resor om man inte får ett snabbt besked. Hur långt i förväg kan jag begära att få besked om sommarsemestern?

Henrik Cronier Svarar: Det är frustrerande att inte få besked om sina semesterönskemål i god tid. Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under perioden juni–augusti.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vad som gäller i Finansförbundets avtal?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Semesterplanen för sommaren ska enligt kollektivavtalet mellan Finansförbundet och BAO normalt sett vara klar den 15 april. Lokala avtal kan innehålla avvikande regler när semesterförläggningen ska vara klar. Saknas kollektivavtal gäller att meddelande om semester ska lämnas två månader innan semestern ska påbörjas, i särskilda fall en månad.

Kontakta dina förtroendevalda om du inte fått besked eller hör av dig till facklig rådgivning på Finansförbundet om du inte har förtroendevalda på din arbetsplats.

Svaret gavs i juni 2022.

»Nu är vi i den tid på året som jag gillar allra bäst. Visserligen är det i min del av landet för det mesta grått och kallt utan snö på backen, men det är ljus i alla fönster och snart kommer kanske ändå snön och ger ännu mer ljus«, skriver Helena Giertta.
Läs Helenas Gierttas ledare

FINANSFÖRBUNDETS KRÖNIKA: »Målet är ett ännu starkare förbund«

»En hållbar förändring i finansbranschen – det är Finansförbundets verksamhetsinriktning för de kommande tre åren.«
Läs krönikan