Nöjda på jobbet sjukskriver sig mer sällan
Det finns ett starkt samband mellan människors upplevelser och känslor rörande arbetsplatsen och deras frånvaro. Det menar Sveriges Företagshälsor, som i sin senaste Jobbhälsobarometer förutspår hälsoläget det första halvåret 2016.
Jobbhälsobarometern
- Jobbhälsobarometern är en undersökning gjord av Sveriges Företagshälsor, där över 10 000 yrkesverksamma i Sverige fått svara på frågor om vad de tror om sin hälsa det kommande året. Datan i rapporten samlades in under maj och juni 2015, vilket gör att prognosen av hälsoläget på svensk arbetsmarknad gäller fram till halvårsskiftet 2016.
- Barometern, som genomförts årligen sedan 2007, bygger på ett representativt urval av personer i åldern 20 – 65 år som arbetar minst halvtid.
- Syftet med Jobbhälsobarometern är att visa på trender när det gäller hälsa och synen på arbetet.
Källa: Sveriges Företagshälsor
De som är nöjda med sitt arbete är i mycket högre grad helårsfriska, och de räknar också med att behöva sjukskriva sig mer sällan framöver. Av de nöjda tror 37 procent att de inte kommer att behöva stanna hemma för sjukdom en enda dag närmaste året. Bland dem som inte är nöjda är motsvarande siffra 24 procent.
Samma mönster, 39 jämfört med 24 procent, syns bland dem som upplever att de kan, respektive inte kan, hantera stress i arbetet.
Fler kvinnor och yngre tror att de kommer att vara frånvarande på grund av sjukdom, än män och personer som är över 55 år.
Sveriges Företagshälsor har i tidigare undersökningar sett att den egna prognosen över den framtida hälsan stämt väl överens med utfallet, och menar att det är rimligt att anta att årets prognos också gör det. Företagshälsorna tror därför inte att det kommer att bli en förbättring av hälsoläget på svensk arbetsmarknad under det närmsta halvåret.
De menar att fokus i diskussionen kring det långsiktigt hållbara arbetslivet måste flytta från den enskilde individen till organisations- och samhällsnivå.
– Vi kan inte lösa ohälsan i arbetslivet som pekar på arbetets organisering och ledarskapet med terapeutiska rehabinsatser på individnivå, säger Peter Munck af Rosenschöld vd för branschföreningen Sveriges Företagshälsor, i en kommentar.
Text: Åsa Berner
Foto: Istockphoto