Gå direkt till textinnehållet
Foto: Oskar Omne

Nordea-anställda häktade i Norge – misstänks för grov korruption

Fyra norska Nordea-anställda har gripits i Oslo. De anställda misstänks vara inblandade i en lånebedrägerihärva där mer än 150 miljoner norska kronor har betalats ut felaktigt. Nordea har stängt av två av de berörda medarbetarna, uppger banken.

Tidigare i veckan kom beskedet att två anställda på Nordeas huvudkontor i Oslo blivit gripna av polis för misstanke om korruption och lånebedrägerier, enligt norska VG (Verdens Gang).

Enligt tidningen utreds lånebelopp som ska ha betalats ut baserat på felaktig information för mer än 150 miljoner norska kronor.

”Vi har i dag gripit fem personer som är åtalade för grov korruption eller medverkan till grov korruption. Grunden för misstanke är att de är kopplade till låneansökningar som bygger på förfalskade underlag till Nordea”, sa åklagare Kristin Rusdal till VG.

Enligt Nordea kom gripandet efter att banken polisanmält de två norska Nordea-anställda tidigare i år. De berörda medarbetarna har stängts av från sina tjänster, enligt ett pressmeddelande.

”Nordea tar häktningarna på yttersta allvar och samarbetar nära myndigheterna, däribland polisen, om ärendet. Vi vidtar alla nödvändiga åtgärder vad gäller de två medarbetarna”, säger Randi Marjamaa, landschef för Norge och chef för Personal Banking i Norge, i en kommentar.

Efter det har ytterligare två Nordea-anställda gripits i Olso som kopplas ihop med det misstänkta låneupplägget, rapporterar TT.

Totalt ska åtta personer nu vara gripna, varav fyra är anställda på Nordea i Norge.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord