Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mostphotos

Svensk bank säkrast i Europa

Royal Bank of Canada har utsetts till den säkraste kommersiella banken i världen, av tidningen Global Finance. Men i Europa toppas listan av en svensk bank.

Kanadensiska banker kniper fyra av topp tio-placeringarna på Global Finances årliga rankning över de säkraste kommersiella bankerna i världen, inklusive förstaplatsen. På andra plats hamnar DBS Bank och på tredje plats Oversea-Chinese Banking Corporation, båda baserade i Singapore.

På fjärde plats, högst av de europeiska bankerna, hamnar svenska Handelsbanken.

– Långsiktighet, stabilitet och nära kundrelationer kännetecknar arbetet med att upprätthålla Handelsbankens låga risktolerans, säger Maria Hedin, chief risk officer på Handelsbanken, i en kommentar till placeringen.

10 säkraste bankerna

Världens tio säkraste kommersiella banker 2022:

  1. Royal Bank of Canada
  2. DBS Bank
  3. Oversea-Chinese Banking Corporation
  4. Handelsbanken
  5. United Overseas Bank
  6. Toronto-Dominion Bank
  7. DNB Bank
  8. Banque Pictet & Cie
  9. Bank of Nova Scotia
  10. Bank of Montreal

Källa: Global Finance

Rankningen utgår ifrån en sammanvägning av kreditbetyg från kreditvärderingsinstituten Moody’s, Standard & Poor’s och Fitch.

Näst bäst av de europeiska bankerna, på en sjunde plats totalt, hamnar norska DNB.

Övriga nordiska banker placerar sig också högt på listan. Nordea ligger på plats 13, SEB på plats 25 och Swedbank på plats 26.

Global Finance rankar också samtliga av de 500 största bankerna i världen utifrån säkerhet, inklusive statligt ägda banker. Där är det i stället Svensk Exportkredit som hamnar högst av de svenska bankerna, på nionde plats. Den totala listan toppas av tyska KFW.

Men även på den totala listan hamnar Handelsbanken högt, på plats 14.

Mest läst

»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika