Nordea flyttar till Finland
Nordeas flytt kommer inte att påverka kunderna, sade vd Casper von Koskull i samband med flyttbeskedet.

Nordea flyttar till Finland

Trots att regeringen delvis har backat från sitt förslag om bankskatt väljer Nordea att flytta sitt huvudkontor till Helsingfors.

På onsdagen meddelade Nordea att banken flyttar sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors. Flytten beräknas vara genomförd under andra halvan av 2019.

Bakgrunden till flytten är det förslag om höjda resolutionsavgifter som regeringen lanserade i februari. Senare under våren backade regeringen delvis, och lade fram ett betydligt mildare förslag om förändrade resolutionsavgifter. En bankskatt ska fortfarande införas, enligt regeringen, men först från 2019. Något förslag på hur den ska se ut har regeringen inte tagit fram.

Men trots den mjukare linjen väljer nu Nordea att lämna Sverige.

– Att kunna agera som en bank, på ett ställe där vi har en förutsägbar översyn och jämlik spelplan med våra europeiska konkurrenter, vi har även våra rötter här, och Finland är en bra plats av skälen jag har beskrivit. Därför var beslutet, efter en väldigt genomgående analys, mycket logiskt, sade Nordeas vd Casper von Koskull under en pressträff på onsdagen, skriver Dagens Industri.

Att Finland är med i EU:s bankunion, som Sverige valt att stå utanför, var ett avgörande skäl till beslutet, enligt Casper von Koskull. Han är själv från Finland, liksom Nordeas ordförande Björn Wahlroos. Men att det skulle ha påverkat beslutet förnekar han.

– Vår styrelseordförande och jag är baserade i Sverige. Jag är stolt över att vi har skött det här pragmatiskt. Jag själv har inte bott i Finland på 30 år. Jag tror det är väldigt få som inte skulle hålla med om att det här är bäst för alla våra kunder.

Beskedet om Nordeas flytt har väckt kritik, bland annat från flera fackförbund. Både Transport och Handels meddelar nu att de lämnar Nordea.

 

publicerad
7 september 2017
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram