Gå direkt till textinnehållet
Nordeas flytt kommer inte att påverka kunderna, sade vd Casper von Koskull i samband med flyttbeskedet.

Nordea flyttar till Finland

Trots att regeringen delvis har backat från sitt förslag om bankskatt väljer Nordea att flytta sitt huvudkontor till Helsingfors.

På onsdagen meddelade Nordea att banken flyttar sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors. Flytten beräknas vara genomförd under andra halvan av 2019.

Bakgrunden till flytten är det förslag om höjda resolutionsavgifter som regeringen lanserade i februari. Senare under våren backade regeringen delvis, och lade fram ett betydligt mildare förslag om förändrade resolutionsavgifter. En bankskatt ska fortfarande införas, enligt regeringen, men först från 2019. Något förslag på hur den ska se ut har regeringen inte tagit fram.

Men trots den mjukare linjen väljer nu Nordea att lämna Sverige.

– Att kunna agera som en bank, på ett ställe där vi har en förutsägbar översyn och jämlik spelplan med våra europeiska konkurrenter, vi har även våra rötter här, och Finland är en bra plats av skälen jag har beskrivit. Därför var beslutet, efter en väldigt genomgående analys, mycket logiskt, sade Nordeas vd Casper von Koskull under en pressträff på onsdagen, skriver Dagens Industri.

Att Finland är med i EU:s bankunion, som Sverige valt att stå utanför, var ett avgörande skäl till beslutet, enligt Casper von Koskull. Han är själv från Finland, liksom Nordeas ordförande Björn Wahlroos. Men att det skulle ha påverkat beslutet förnekar han.

– Vår styrelseordförande och jag är baserade i Sverige. Jag är stolt över att vi har skött det här pragmatiskt. Jag själv har inte bott i Finland på 30 år. Jag tror det är väldigt få som inte skulle hålla med om att det här är bäst för alla våra kunder.

Beskedet om Nordeas flytt har väckt kritik, bland annat från flera fackförbund. Både Transport och Handels meddelar nu att de lämnar Nordea.

 

Mest läst

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika