Gå direkt till textinnehållet
– I framtiden vill vi tillbaka till fintech och ta ett steg till – vi pratar om att vi vill bli techfin. Med betoning på att det är teknik som är viktigast och att vi jobbar med finansiella produkter för sparande och investeringar, säger Håkan Nyberg, vd Nordnet.
– I framtiden vill vi tillbaka till fintech och ta ett steg till – vi pratar om att vi vill bli techfin. Med betoning på att det är teknik som är viktigast och att vi jobbar med finansiella produkter för sparande och investeringar, säger Håkan Nyberg, vd Nordnet.

Nordnet vill ta ett steg till – och bli techfin

Nordnet står inför it-investeringar i hundramiljonersklassen. Finansliv har träffat vd:n Håkan Nyberg och pratat kundförståelse i den digitala världen, »good guy«-rådgivning och investeringar i start up-bolag.

Frukost med

Vi träffade: Håkan Nyberg, vd Nordnet, över en kaffe med mjölk på Nordnets huvudkontor i Bromma.

Håkan Nyberg kliver med raska steg in i foajén på Nordnets huvudkontor i Bromma. Han kommer direkt från Oslo där han besökt bankens lokala kontor.
Examen i tillämpad matematik från Kungliga Tekniska Högskolan är kanske inte den vanligaste grunden för en bank-vd, där är Håkan Nyberg lite ovanlig. Han har tidigare varit vd för Enter Card International och chef för Swedbanks internetbankverksamhet och är nu inne på femte året som vd för Nordnet. På frågan om det viktigaste som hänt under de fem åren lyfter han fram breddningen av produktportföljen med bland annat bolån och avgiftsfria superfonder samt investeringar i data warehouse och analys för att bättre förstå kunderna.
– Det är superviktigt för vi startade som digitala, vi är digitala och framtiden för hela finanssektorn är digital och då måste vi förstå våra kunders beteenden i den digitala världen, säger Håkan Nyberg.

Nästa steg är att förbättra kundernas upplevelser, vilket produktdesignteamet håller på med. Håkan Nyberg menar att förutom många placeringsmöjligheter är det minst lika viktigt att skapa bra och tillgängliga upplevelser för kunderna. Om fokus tidigare har varit att bredda produktportföljen handlar det nu om att förbättra kundupplevelsen.
När Nordnet grundades 1996 var inte ordet fintech uppfunnet, men hade det startats i dag hade bolaget varit en fintech-startup och framöver blir det än mer teknik.
– I framtiden vill vi tillbaka till fintech och ta ett steg till – vi pratar om att vi vill bli techfin. Med betoning på att det är teknik som är viktigast och att vi jobbar med finansiella produkter för sparande och investeringar.

Att Öhmangruppen, med nuvarande huvudägare familjen Dinkelspiel, tillsammans med Nordic Capital nu köper ut Nordnet från börsen motiveras med att bolaget står inför IT-investeringar i hundramiljonersklassen.
Nordnets IT-arkitektur består av tre delar: back-end med depå- och försäkringssystem, middleware, och front-end, det som kunderna möter. Sistnämnda är först ut att moderniseras.
– Vi skapar en ny sajt helt enkelt. I slutet av året planeras lansering av betaversion till en begränsad del av kunderna. Vi provar, lär och får feedback.
För två år sedan lanserades det sociala investeringsnätverket Shareville där Nordnets kunder följer och blir inspirerade av varandra. I dag använder drygt 100 000 kunder nätverket, det vill säga en femtedel av det totala antalet kunder. Håkan Nyberg är nöjd med utvecklingen.
– Det går över förväntan. Vi gjorde ett business case när vi började, nu har vi dubbelt så många användare som vi räknade med då.
Tanken med Shareville var att stimulera kunderna att bli mer aktiva, attrahera fler kunder till Nordnet och hjälpa kunderna att bli mer framgångsrika i sitt sparande. Check på alla punkter.
– Vi ser att de kunder som använder Shareville får bättre avkastning än de som inte använder tjänsten, men det kan vara så att de var duktigare från början. När vi mäter kundnöjdhet är de också nöjdare än övriga kunder vilket också är en uppsida.

Robotrådgivare är ett annat hett ämne. Nordnet har redan en digital rådgivningstjänst – investeringsguiden – men Håkan Nyberg kan absolut tänka sig att utveckla fler, både för de som behöver komma i gång med sitt sparande och för de mer avancerade kunderna.
– Det jobbar vi på – as we speak – som man säger.
Om allt går som planerat träder Mifid 2, en reglering om konsumentskydd, i kraft 2018. Den handlar bland annat om förbud mot skadliga provisioner. Då försvinner mycket av den rådgivning som snarare är förtäckt försäljning.
– Då öppnas möjligheter för annan typ av rådgivning. Det som jag kallar för ”good guy”- rådgivning. Den matchen tänker vi vara med och spela.
Att ligga i framkant är viktigt. Därför finns Nordnet Venture där banken investerar i startup-företag med olika inriktning som kompletterar den egna IT-utvecklingen.
– Vi vill göra bra saker för våra kunder. Det tror jag är bästa sättet att hålla dem nöjda. Och det är bästa hedgen mot konkurrens. Helst vill vi komma ut med nya bra saker ännu snabbare. Därför har vi investerat i flera produkt- men också i it-utvecklare. För allt kokar ner till it.

Text: Agnetha Jönsson
Foto: Oskar Omne

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord