Nu väntar en tuff finanshöst
Helena Giertta, chefredaktör och ansvarig utgivare Finansliv.Foto: Tor Johnsson

Nu väntar en tuff finanshöst

Ledare Nu måste bankerna ta den dåliga arbetsmiljön på allvar. Särskilt i en tid av skakig ekonomi krävs insatser för att personalen ska må bra, skriver Finanslivs chefredaktör Helena Giertta.

Ebberöds bank hette en film från 20-talet (och 40-talet), som bygger på ett danskt folklustspel. Det blev sedermera ett uttryck för riktigt dåliga affärer. Ebberöds bank satsade på att vinna kunder genom att betala mer i ränta för inlåning än i utlåningsränta.

Nu har verkligheten kommit ikapp dikten. Efter lång tid av minusränta i Danmark ska Jyske bank, Danmarks tredje största bank, ge minusränta till sina låntagare. Banken ger alltså i praktiken bort pengar för att låna ut pengar.

Det är ett extremt tillvägagångssätt.

Nästa steg skulle kunna bli att bankkunderna får betala för att ha pengar på sitt konto, som i Schweiz. Storbankerna i Sverige säger att det inte är aktuellt. Men faktum är ju att vi i princip redan i dag tar betalt för att kunderna ska få ha sina pengar på banken, genom avgifter på särskilda tjänster till exempel.

Minusräntan börjar bli ett riktigt allvarligt problem för ekonomin i Sverige och världen.

Om inte inflationen sätter fart, så finns risken att vi går in i nästa lågkonjunktur med både minusränta och låg inflation. Det skulle kunna bli en finansiell soppa av till och med värre slag än den vi drabbades av för tio år sedan.

Samtidigt är Sverige hyfsat väl rustat för att klara det. Framförallt tack vare vår låga statsskuld. Enligt vissa bedömare finns det utrymme för offentliga investeringar när konjunkturen viker. Men i resten av världen, den värld vi är så finansiellt beroende av? Det räcker att se på USA, där statsskulden i sig är ett verkligt orosmoment.

Det är värt att påminna om att det internationella finansiella systemet fortfarande lider av sviterna från krisen.

Exakt den finanskris som vi hade för ett decennium sedan kommer förmodligen inte att inträffa igen. Men det är värt att påminna om att det internationella finansiella systemet fortfarande lider av sviterna från krisen. När Deutsche bank nu ska skära ner sin personal med 18 000, en femtedel av arbetsstyrkan, är det bland annat en följd av finanskrisen 2008/2009.

Sedan krisen har 10 000 bankjobb i Sverige försvunnit. En del är rationaliseringar till följd av digitaliseringen, men en del har också försvunnit som en direkt följd av finanskrisen.

Vi vet som sagt inte var och hur nästa kris kommer att se ut, men det mesta tyder på att det blir skakigt framöver.

Finansbranschen är redan tuff. 60 procent av de som arbetar i den tycker att det är stressigt, och nästan hälften av alla tycker att deras privatliv påverkas negativt, visar en studie från Finansförbundet.

Hälften.

Det är ett riktigt bottenbetyg åt chefer och bankledningar. För att vara attraktiva arbetsgivare och kunna behålla sin personal går det ju inte att stressa sönder den och låta arbetet gå ut över privat­livet.

Nu måste bankerna ta den dåliga arbetsmiljön på allvar. Särskilt i en tid av skakig ekonomi krävs insatser för att personalen ska må bra.

Sommaren är slut. Nu väntar en tuff finanshöst.

publicerad
29 augusti 2019
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram