Ny app hjälper barn och deras föräldrar att hantera veckopengen

Ny app hjälper barn och deras föräldrar att hantera veckopengen

Philip Haglund är VD på Veckopengen, en app som ska hjälpa barn att hantera sin veckopeng. Hittills har 40 000 använt tjänsten.

Varför utvecklade ni appen?

– Hur vi hanterar pengar är just nu i ett tydligt skifte, där kontanter dör ut och digitala pengar blir självklarhet. I den övergången är det viktigt att de digitala pengarna anpassas efter barnen, så att det är förståeligt och pedagogiskt för barn att använda pengar med ett kort eller i mobilen. Veckopengen är ett verktyg där de digitala pengarna är på barnens nivå, och där hela familjen tillsammans kan ha koll på veckopengarna och sparandet.

Hur fungerar det?

– Veckopengen är en mobilapplikation där föräldern och barnet tillsammans hanterar barnets pengar. Veckopengen består av de tre huvudfunktionerna vecko- eller månadspengen, spargrisen och uppgifterna. Barnet kan med funktionerna välja att spara av sin veckopeng och sätta upp egna sparmål, utföra uppgifter som föräldern ger ut och följa hur långt tid det är kvar tills nästa vecko- eller månadspeng.

Finns en bank bakom för att förvara pengarna?

– Nej, istället för att barnet ska få ut sin veckopeng kontant eller med en överföring till sitt konto, kan barnet välja att sätta av pengarna i en virtuell spargris. När sen spargrisen ska tömmas säger barnet till om att få det utbetalat av föräldrarna. Föräldrarna väljer i sin tur räntan i spargrisen, för att sporra barnet till sparande. Applikationen gör inga överföringar av riktiga pengar, men vi har ett samarbete som kommer att lösa den biten.

Finns det planer på att utveckla tjänsten till fler områden?

– Det är på många sätt viktigt att påverka flera olika aktörer för att barn på ett bättre sätt ska kunna lära sig hantera pengar. Vi vill bland annat vara med och påverka alla återförsäljare som säljer till barn.

Vilka mål har ni?

– Vår vision är att utbilda barn om pengar. Inom 1 år vill vi att plattformen ska hantera riktiga pengar och att vi agerar på ett flertal andra marknader. Användarna är vårt fokus och medel för att utveckla vår tjänst, och inom 1 år vill vi ha en tydlig plats i familjens diskussioner och hantering av pengar.

Vad tillför Veckopengen för användarna?

– Ett enklare och roligare sätt att hantera barnens pengar samt ett bra hjälpmedel för att lära unga om hur vi använder pengar i den nya digitala världen.

 

publicerad
16 november 2015
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram