Ny kampanj ska göra det lättare att åldras i arbetslivet
Hälsosamt åldrande i arbetslivet

Ny kampanj ska göra det lättare att åldras i arbetslivet

När fler ska orka jobba längre, måste mer göras för att skapa en hållbar arbetsmiljö. Därför drar EU nu igång en tvåårig kampanj för att främja hälsosamt åldrande i arbetslivet.

Ett hälsosamt arbetsliv

  • EU-kampanjerna för ett hälsosamt arbetsliv har genomförts sedan 2000. Temat för den nya kampanjen, som drar igång i april 2016 och som pågår även under 2017, är ”En sund och säker arbetsmiljö genom hela arbetslivet”.
  • Kampanjen har fyra huvudmål:
  1. Att främja ett hållbart arbete och ett hälsosamt åldrande från början av arbetslivet.
  2. Förebygga hälsoproblem genom hela arbetslivet.
  3.  Ge möjligheter för arbetsgivare och arbetstagare att hantera arbetsmiljön i samband med en åldrande arbetskraft.
  4. Underlätta utbyte av information och god praxis.

Alltfler kommer att behöva jobba längre om samhällsekonomin, och den egna ekonomin, ska fungera framöver. Och om äldre ska kunna och vilja jobba kvar längre ställer det särskilda krav på arbetsmiljön. Temat för de närmaste två årens upplaga av EU:s arbetsmiljökampanj Ett hälsosamt arbetsliv är därför ”En sund och säker arbetsmiljö genom hela arbetslivet”.

– Kampanjen ska uppmuntra arbetstagare, arbetstagarrepresentanter, arbetsgivare och chefer att arbeta tillsammans för att främja en sund och produktiv arbetsmiljö genom hela arbetslivet, säger Mats Ryderheim, senior analytiker på Arbetsmiljöverket och ansvarig för kampanjarbetet i Sverige.
Arbetsmiljöverket kommer bland annat att göra en tillsynsinsats och på andra sätt informera arbetsgivare om kampanjen och vad de kan göra för att deras anställda ska orka genom hela arbetslivet.

Europeiska arbetsmiljöbyrån, som ligger bakom kampanjen, pekar på flera utmaningar, till exempel att äldre arbetstagare kan vara särkilt sårbara för vissa arbetsmiljörisker. Med fler som jobbar längre upp i åren ökar också antalet arbetstagare som har kroniska hälsoproblem, och därmed speciella behov. Åldersdiskriminering i arbetslivet är en annan fråga som måste hanteras.

– Det behövs verkligen ett åldersperspektiv i arbetslivet, säger Kerstin Nilsson, forskare vid Lunds universitet, till tidningen Arbetsliv.
Hon har forskat om äldre i arbetslivet sedan början av 2000-talet, och medverkar i en kunskapsöversikt om äldre och arbete som Arbetsmiljöverket ska ge ut i höst.

Arbetsgivare som vill behålla sina äldre medarbetare bör göra insatser på flera olika områden, menar hon i Arbetsliv. Både den fysiska och psykiska arbetsmiljön spelar stor roll.
Möjlighet till återhämtning är viktigt, så därför bör arbetsschemat vara flexibelt. Äldre måste också få fortsätta att utvecklas på jobbet och få tillgång till kompetensutveckling.

Läs mer om kampanjen här.

Text: Åsa Berner
Foto: Istockphoto

publicerad
21 april 2016

#Finansfredag

Finanslivs redaktörer Aron Sigblad och Anna de Lima Fagerlind om det senaste som hänt i finans- och försäkringsbranschen, vilka trender som påverkar branschen och vad Finansliv har på gång just nu. Nytt avsnitt varje fredag.
Se #finansfredag här
Fyra av talarna på Sustainable Finance finns med på tidningen @veckansaffarer lista över näringslivets mäktigaste kvinnor. ⭐️Anna Ryott, Summa Equity ⭐️Maria Mähl, Arabesque ⭐️Anna Felländer, AI Sustainability Center ⭐️Carina Lundberg Markow, Folksam
Stockholm Green Digital Finance vill sänka trösklarna för grön finansiering med hjälp av blockchainteknik. Lyssna till Cecilia Repinski, vd och medgrundare, på Sustainable Finance den 28 mars. foto: Oskar Omne
Vår fotograf @donkadoo fotar @evatrouin på Swedbank. Missa inte intervjun med henne i nästa nummer av Finansliv!
Filippa Bergin, ansvarig för stora kunder och affärsutveckling i Ekobanken, är en av talarna på Sustainable Finance den 28 mars.
I veckan kommer årets första nummer av #finansliv Innehåller bl.a. #lön #paytech #danskebank #fintech #nordea, krönika av @framtidsfeministen och mycket mer! Omslagsfoto: @oskaromne
En av talarna på Sustainable Finance den 28 mars är Anna Felländer, grundare av AI Sustainability Center. @aisustcenter Glöm inte att boka dina biljetter på finansliv.se.
Följ @Finansliv på Instagram