Ny satsning efter trög start för peer-to-peer i Sverige
Nu börjar marknaden för peer-to-peer-lån röra på sig i Sverige. Först ut var Lendify som fick sina första kunder i septebmer 2014 och lanserades skarpt i mars i år. Nu kommer Lendlink som sedan i juni är öppet för kunder. Men i Trustbuddy växer skandalen efter 44 försvunna miljoner.
Peer-to-peer lån bygger på att alla processer är automatiserade. Tanken är att koppla ihop personer i behov av lån med andra som är villiga att investera. Ansökan om lån och kreditprövning sker automatiskt på en plattform.
– Vi sammanför låntagare på jakt efter lägsta möjliga ränta med långivare på jakt efter en rimlig avkastning på sina pengar. Tack vare en effektiv plattform och låga kostnader kan vi pressa priserna på låneräntor och samtidigt ge en god avkastning till våra långivare. Tillsammans med våra användare ska vi utmana storbankerna och låneinstituten och dela med oss av deras vinster till låntagare och långivare, berättade en av Lendifys grundare Peter Schierenbeck, när Finansliv intervjuade honom i våras.
Både Lendify och Lendlink har tillstånd hos Finansinspektionen. Men någon insättningsgaranti finns inte. Lendlink erbjuder privatpersoner blancolån med en effektiv ränta på mellan 4,56 och 15. Allt handlar om vilket kreditbetyg man får. Processen att ansöka om lån tar max sju minuter och då har Lendlinks plattform med hjälp av Bank-ID och kundens uppgifter fått fram till exempel lön, verifierad av banken, kreditbetyg av samarbetspartner Creditsafe och beräknat hur mycket personen skulle ha kvar att leva på efter lånekostnader (samt säkerställt kraven enligt penningtvättlagen).
– Om risken för betalningsanmärkning inom 12 månader är 1 procent så säger vi nej, eller om de får för lite kvar att leva på. Det finns kunder som tackar oss för att vi tänker på det, säger Fredrik Tham en av två grundare (till vänster på bilden).
Han kommer från IT-sidan medan hans partner Casper Hallas (till höger på bilden) har en bakgrund inom finans. Totalt arbetar just nu 8 personer i bolaget men det kommer inom kort att bli 11.
För de som lånar ut pengar erbjuder Lendlinks plattform en riskspridning mellan olika låntagare.
– Sätter man in tiotusen så sprider man över 50 om man återinvesterar sin återbetalning så sprider man över fler. Du väljer hur länge du vill binda lånet, säger han.
Avkastningen varierar mellan 4 och 10 procent netto beroende på vilken risk man är beredd att ta.
– Vi har kapat bort mellanhänder och vill ge av det utrymmet både till den som lånar och den som lånar ut, säger Fredrik Tham.
Lendlink siktar in sig på kunder i premiumsegmentet och man kan låna mellan 30 000 och 150 000 kronor i dagsläget. På sikt ska det öka till 300 000.
Fredrik Tham ser positivt på framtiden. Lendlinks störste investerare har också investerat i australienska peer-to-peerbolaget Society One. En utlandssatsning, i första hand på Norden, ligger nära till hands.
Lendify har också stora framtidsplaner men satsar i första hand på Sverige:
– Sverige är en av de minst utvecklade marknaderna för person-till-person-lån och därför vår primära satsning just nu. Vårt mål är att bli det självklara alternativet och framförallt att öka kunskapen och marknaden för person-till-person-lån i Sverige. Vi hoppas kunna göra storbankerna oroliga och bli ett självklart alternativ för låntagare på jakt efter lägre ränta och långivare på jakt efter en rimlig avkastning på sina pengar, säger Peter Schierenbeck.
Trustbuddy tvingades härom dagen stänga sin verksamhet efter att det uppdagats att bolaget använt medel på kunders klientkonton, och lånat ut dem som om de vore bolagets egna, skriver Dagens Industri.
Frågan är hur skandalen i Trustbuddy påverkar den gryende peer-to-peermarknaden i Sverige?
– På kort sikt ser vi en viss risk för att det här kommer påverka trovärdigheten för p2p negativt då Trustbuddy har framställt sig själva som ett P2P bolag (P2P-liknande sms-lån). Grundprincipen i P2P är att det finns en direkt koppling mellan långivare och låntagare. Det har inte funnits i det här fallet, vilket bekräftas av det uttalande som bolaget gjorde i måndags, säger Fredrik Tham på Lendlink och säger också att han är mycket positiva till att Finansinspektionen tidigare i år höjde licenskraven för bedriva P2P på den svenska marknaden.
Unn Edberg